Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUlje divlje nane - Koje su njegove prednosti?

Ulje divlje nane – Koje su njegove prednosti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ulje divlje nane i njegova upotreba u zdravstvene svrhe datira od davnina, jer su prepoznati kvaliteti ove esencije za tretiranje mnogih tegoba.

Neki smatraju ulje peperminta (mente) prejako pa umjesto njega koriste ulje divlje nane (spearminta). Iako oba ova esencijalna ulja imaju slična svojstva, divlja nana sadrži manje mentola u poređenju sa uljem peperminta.

Divlja nana je biljka porijeklom iz mediteranskog regiona. U ajurvedskoj medicini ona se koristi za liječenje probavnih problema, problema sa kožom i glavoboljom. Istorijski zapisi pokazuju da su divlju nanu široko upotrebljavali stari Grci.

Divlja nana se dodaje vodi za kupanje i koristi za liječenje polno prenosivih bolesti, bijeljenje zuba i regulisanje oralnih problema. U današnje vrijeme, esencijalno ulje divlje nane se koristi za prevazilaženje nelagode u probavi, kao i za menstrualne tegobe i mučninu.

Ovde ćemo istaći prednosti upotrebe ulja divlje mente u zdravstvene svrhe.

Djeluje kao antiseptik

Suočeni sa virusom koji se trenutno širi, sada smo navikli na riječi „antiseptik“ i „dezinfekciono sredstvo“, iako izgleda da većina ne razumije da se ovo dvoje zapravo razlikuju.

Antiseptici su hemijska jedinjenja koja se koriste za ubijanje ili inhibiranje rasta mikroorganizama u živim tkivima, kao što su površina kože i sluzokože. Cilj je smanjiti vjerovatnoću infekcije, sepse ili propadanja tkiva (truljenja).

Antiseptici imaju različite karakteristike, jedan može u potpunosti uništiti mikrobe, dok drugi može samo spriječiti njihov rast. Antiseptici se često koriste, na primjer, za čišćenje rana ili za sterilizaciju ruku prije izvođenja radnji koje zahtjevaju sterilnost.

Ulje divlje nane djeluje dobro kao antiseptik za rane i čireve, istovremeno ubrzavajući zarastanje rana.

Ove ulje ima antiseptična svojstva zbog prisustva komponenata kao što su mentol, mircen i kariofilen.

Liječi grčeve u mišićima

Svojstva esencijalnog ulja divlje nane protiv stezanja mišića potiču od sadržaja mentola koji djeluje opuštajuće i rashlađujuće na živce i muskulaturu, dok ublažava kontrakcije zgrčenih mišića.

Zbog toga se divlja nana često propisuje za ublažavanje kašlja usljed grčeva, kao i bolova u predjelu stomaka i crijeva.

Prirodno sredstvo za dezinfekciju

Esencijalno ulje divlje nane ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva, što ga čini dobrim dezinfekcionim sredstvom. Ono vam može pomoći da se rješite unutrašnjih i spoljnih infekcija.

Ovo ulje je takođe vrlo efikasno u zaštiti unutrašnjih rana i čireva od infekcije. U drevnoj Grčkoj ulje divlje mente koristilo se za liječenje zaraznih bolesti kao što su šuga, sifilis, gonoreja i druge.

Djeluje umirujuće

Slično blagodatima esencijalnog ulja kamilice, umirujuća svojstva ulja divlje nane mogu da izazovu opuštanje crijeva i mišića u predjelu stomaka, pomažući tako gasovima koji se stvaraju u želucu i crijevima da prirodno izađu iz tijela.

Ovo eterično ulje ublažava mnoge zdravstvene probleme, uključujući anksioznost, nesanicu, glavobolje, bolove u stomaku, probavne smetnje, gubitak apetita, bolove u grudima, povraćanje, grčeve i druge srodne simptome.

Opušta mozak

Esencijalno spearmint ulje djeluje opuštajuće na mozak, pa je u stanju da ublaži stres na kognitivni centar. Ono pomaže u poboljšanju koncentracije, dok istovremeno liječi glavobolju i stresne probleme povezane sa nervima.

Vjeruje se da ulje divlje nane poboljšava cjelokupno zdravlje mozga, a istovremeno ga i štiti.

Olakšava menstrualne probleme

Različiti menstrualni problemi, poput neredovnih i zaostalih ciklusa, kao i rane menopauze, mogu se prevazići uz pomoć esencijalnog ulja divlje mente.

Ovo esencijalno ulje povećava lučenje hormona estrogena, koji olakšava menstruaciju i osigurava da su materica i seksualno zdravlje u dobrom stanju.

Ulje divlje nane odlaže menopauzu i ublažava određene simptome povezane sa menstruacijom, poput mučnine, umora i bolova u donjem dijelu trbuha.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI