Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU Brčkom će 30. jula biti održan prvi Bamija fest

U Brčkom će 30. jula biti održan prvi Bamija fest

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brčko je najveći proizvođač bamije na Balkanu, kaže Savo Lukić, koordinator Voćnog kluba Brčko distrikta BiH, koji organizuje prvi Bamija fest u Brčkom 30. jula.

– Na području Brčkog bamija se sadi na površini od desetak hektara. To je vrlo korisno povrće, od kojeg se mogu praviti i razni kozmetički proizvodi. Na ovom festivalu očekujemo dvadesetak domaćih proizvođača, a smatram da je ovo odlična prilika da se skrene pažnja na ovo povrće, za čiji se uzgoj jedino u Brčkom dobija poticaj – kazao je za klix.ba Lukić.

Jedan od poljoprivrednika koji se bave uzgojem bamije u Brčkom, Ibro Mehić, kaže kako u proizvodnji bamije nema puno posla i nije teško uzgajati je

– Posljednje dvije do tri godine sadim bamiju na tri dunuma, a ranije sam na manjoj površini. Ove godine još nije rodila, ali njena cijena se inače kreće od 2,50 do 3 KM, i to je tako godinama, tako da se od prodaje može zaraditi neki pristojan iznos. Mi svoju bamiju prodajemo nakupcima koji dolaze kod nas i uzimaju određene količine, nakon čega je oni plasiraju na veća tržišta, kao što su Sarajevo, Banjaluka, Zenica i drugi gradovi – istakao je Mehić.

Pročitajte: Grašak iz Bijeljine mogao bi i na tržište EU

On i njegova porodica ovim poslom bave se skoro deset godina, a kaže kako bi ove godine rod trebalo da bude dobar, ukoliko suša ne potraje i ne prouzrokuje veće probleme. Proizvodnju neće širiti s obzirom na to da je riječ o porodičnom poslu, a svoju bamiju pokazaće i na festivalu krajem mjeseca.

– Učestvovaćemo na Festivalu. Moja supruga zaista dobro sprema bamiju i predstaviće to u gastronomskom dijelu festivala, ali sigurno je da ćemo izložiti i svježu bamiju, ali i suvu – poručio je Mehić.

Izvorklix.ba
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Čaj od listova višnje

Čaj od listova višnje + pivo: Superzdrav RECEPT

Višnja spada u kategoriju superzdrave hrane. Bogata je vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima, tako da sočne plodove možemo...