Četvrtak, 5 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoU Bijeljini počele rigorozne kontrole prometa stoke

U Bijeljini počele rigorozne kontrole prometa stoke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U Bijeljini su počele rigorozne kontrole prometa stoke zbog sve češće pojave nelegalne trgovine. Veterinarska inspekcija upozorava farmere da prilikom transporta stoke moraju posjedovati zdravstveno uvjerenje i pasoš za životinje.

Pijačni dan u Bijeljini je utorak, i dugi niz godina i uzgajivači i kupci su na ovaj dan trgovali domaćim životinjama na stočnoj pijaci i poštovali pijačni red. Posljednjih godina sve češća je pojava trgovine na nedozvoljenim mjestima i bez potrebne dokumentacije što predstavlja opasnost od pojave i širenja zaraznih bolesti. Veterinarska inspekcija počela je rigorozne kontrole.

– Prodaja stoke je isključivo dozvoljena na farmama, odnosno kod kuće, na imanjima domaćina i na stočnoj pijaci, a sve mimo toga se smatra nezakonitim – pojašnjava Boban Јovičević, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina.

Preventivne kontrole protekle godine pokazale su da ima farmera koji ne žele da uđu u pijacu iako je ulaz besplatan, a na raspolaganju imaju stočnu vagu i druge pogodnosti. I pijačni dan je prilagođen potrebama uzgajivača. Sada na pijacu dolaze ponedjeljkom.

– Pijaca bi trebalo da bude svaki dan. Ovo je semberski kraj i svaki dan trebalo bi da se trguje stokom ovdje, a ne ispred pijace i ili negdje sa strane – kaže Stojan Marković iz mjesta Hase.

Savjesni proizvođači vode računa o zdravlju životinja i imaju potrebnu dokumentaciju, prometuju na stočnoj pijaci, a farmeri koji se ne pridržavaju propisa biće kažnjeni prema Zakonu o veterinarstvu Republike Srpske, u iznosu od 500 do 1.500 KM.

Izvor: InfoBijeljina

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI