Subota, 10 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUkrasni kelj – Neobična biljka otporna na mraz biće ukras zimskog balkona

Ukrasni kelj – Neobična biljka otporna na mraz biće ukras zimskog balkona

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukrasni kelj zbog svojih boja – žute, ružičaste i ljubičaste – kao i čipkasih listova, plijeni pažnju i predstavlja pravu atrakciju u bašti, okućnici ili na balkonu gdje ga možete držati zasađenog u teglama.

Ukrasni kelj je i jestiv i možete ga pripremati kao i klasični kelj, ali nije tako ukusan, jer je dosta gorak. Zbog toga ga uglavnom, od kada se počeo uzgajati u Americi 80-ih godina prošlog vijeka, koristimo kao ukrasnu biljku.

Možete ga zasaditi u dvorištu ili ostaviti u teglama i ukrasiti njima balkon ili ulaz u kuću. Ne bojte se da će biti kratkog vijeka, ili da će ga uništiti niske temperature. Ukrasni kelj svoje prekrasne boje i dobija tek kada zahladi.

Pročitajte: Cvijeće sreće – Hrizanteme, jesenje ruže za šareni vrt

Ovo je njegovo vrijeme i trajaće postojano cijele zime čak i onda kada se sve zaledi ili padne snijeg. Možete ih presaditi u veće tegle i kombinovati s drugim jesenjim cvijećem – pernecijama, vresom, lijepom katom ili plodovima jeseni (dunjama, ukrasnim tikvicama) pa će vaš balkon oživiti bojama u tmurnim zimskim danima.

Naročito je atraktivan ako nabavite više saksija kelja pa ih poređajte jednu do druge ili ako ih u dvorištu zasadite u grupi. Poigrajte se s različitim vrstama ukrasnog kelja i dobićete pravu lisnatu simfoniju.

Ukrasni kelj može naći mjesto i u vašoj vazi i dugo će potrajati, ali zbog neprijatnog mirisa koji širi mijenjajte vodu barem jednom dnevno.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI