Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoTrihineloza - Bolje spriječiti nego liječiti!

Trihineloza – Bolje spriječiti nego liječiti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trihineloza je bolest koju uzrokuju oble glistice iz roda Trichinella, od kojih se kod ljudi daleko najčešće pronalazi Trichinella spiralis.

Prvi naučni opisi trihineloze datiraju iz sredine 19. vijeka u opisima londonskih liječnika Jamesa Pageta i Richarda Owena, a do 1860. godine već se znalo da se bolest prenosi preko zaraženih svinja, što je dovelo do masovne averzije prema svinjetini u narednim godinama. Danas se u cijelom svijetu provodi detaljan epidemiološki nadzor kako hrane, tako i ljudi, no unatoč tome dolazi do velikog broja slučajeva – pa čak i epidemija ove bolesti.

Trihineloza spada među zoonoze, tj. zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Iako trihinelu pronalazimo u mnogim divljim mesojedima i svejedima, za čovjeka je najvažnija karika u prijenosu bolesti domaća svinja.

Svinja se može zaraziti jedući različite vrste zaraženih divljih životinja (pa čak i ostatke zaraženog svinjskog mesa u klaonicama, što danas postaje sve češći put prijenosa), a čovjek se zarazi jedući nedovoljno smrznuto ili pečeno zaraženo svinjsko meso (osobito šunku, kobasice i kulen).

Budući da ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada larve prodru u mišiće, terapija trihineloze uglavnom je simptomatska te se temelji na mirovanju i uzimanju analgetika za suzbijanje mišićne boli. Antiparazitarni lijekovi kao što su mebendazol, tiabendazol i albendazol daju se kako bi se prekinula crijevna faza razvoja parazita. Kod životno ugroženih bolesnika s, primjerice, upalom srčanog mišića daju se kortikosteriodi, premda su rezultati njihove primjene dvojbeni.

Dakle ključna je upravo prevencija pojave bolesti koja se bazira na veterinarskoj provjeri mesa trihineloskopijom ili serologijom svake životinje, kao i na mjerama deratizacije u cilju smanjenja populacije pacova (najčešćeg nosioca bolesti u našim krajevima).

Soljenje, sušenje i dimljenje mesa ne uništava larve, već je pravilno kuvanje i pečenje mesa najsigurnija zaštita.

Smrzavanje mesa na temperaturi od -15 °C tokom 3 do 4 sedmice uništava ciste parazita, iako postoje serotipovi trihinele koji podnose i te niske temperature.

PROČITAJTE:

Kako je spriječiti i prepoznati afričku svinjsku kugu u svinjcu!

Spriječite problem griženja repova kod svinja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI