Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTri načina pripremanja DŽIGERNJAČE

Tri načina pripremanja DŽIGERNJAČE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve ono što ostane od svinjokolja, što ne pripada ni jednom proizvodu, stavlja se u džigernjaču.

Donosimo vam tri načina pripremanja džigernjače.

PRVI NAČIN PRIPREMANJA DŽIGERNJAČE – Iz kazana izvaditi bijelu ili crnu džigericu, nešto mesa od glave i oko 2 kilograma kožurice, crni luk, pa sve sitno samljeti. Dodati ok 1½ litar vode u kojoj su se pomenuti dijelovi kuvali, posoliti, dodati bibera i ovom masom puniti debelo crijevo. Gotove džigernjače stavljati u vrelu vodu. Za vrijeme dok su kobasice u vodi, ona ne smije da zavri, jer bi na taj način kobasice popucale. U vodi ostaviti džigernjaču da stoji 15-20 minuta.

DRUGI NAČIN PRIPREMANJA DŽIGERNJAČE – Uzeti pola crne džigerice, bijelu džigericu, nešto kožurica očišćenih od masti i svinjsku glavu. Sve mora biti toliko kuvano da se raspada. Sa glave očistiti masne dijelove, tako da ostane samo krto meso. Ispržiti dosta crnog luka (oko 1 kilogram) i zajedno s mesom, džigericom i kožuricama dobro ga samljeti. U samljevenu masu staviti soli i bibera (prema ukusu), pa ovom masom popuniti debelo crijevo.

TREĆI NAČIN SPREMANJA DŽIGERNJAČE – Uzeti kuvano meso od glave i crnu džigericu. Sve ovo preliti vrelom vodom. Kada se ohladi, isjeći meso i džigericu na sasvim sitne komade. Uzeti oko ¼ kilograma slanine (svježe) i istopiti je tako da se čvarci zarumene. Isjeći nekoliko glavica crnog luka i malo propržiti. Dobro je dodati i nešto malo zemičke natopljene u vodi u kojoj se kuva glava. Zatim ovom masom puniti debelo crijevo. Na ovaj način pripremanja džigernjače uvijek se prži prije upotrebe.

Pročitajte: Tri načina za pripremu ŠVARGLE
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI