Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetTRAVAR BRANISLAV POPOVIĆ OTKRIVA 7 tajni dobrog zdravlja

TRAVAR BRANISLAV POPOVIĆ OTKRIVA 7 tajni dobrog zdravlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poslije 50 godina bavljenja fitoterapijom, travar Branislav Popović otkriva nam da je bazna hrana jedan od glavnih uslova dobrog zdravlja!

Naučeno se potvrdio usavršavajući se u Botaničkoj bašti univerzitetskog centra Oksforda, koja je stara blizu 500 godina, i na Fakultetu herbalne medicine u Francuskoj, gde ga je čuveni profesor Frans Peri upoznao s tajnama farmakologije (hemijski sastav ljekovitog bilja).

A onda je sve to golemo iskustvo pretočio u knjigu “Put do dobrog zdravlja i dugovečnosti”, koja je nedavno promovisana.

U knjizi su navedeni registar narodnih i latinskih imena ljekovitog bilja, uputstva za prepoznavanje bilja koje održava vitalnost organizma, ali i liječi od raznih bolesti, iskustva onih koji su uzimali preparate koje je Branislav spremio i još puno toga. Čuveni su njegovi preparati “srećko” (za ostavljanje duvana), “jasmin” (za otklanjanje problema s disajnim putevima), “dijana” (za liječenje ženskih problema)…

Penzionisani učitelj i dalje u prirodnim riznicama Crne Gore, Srbije i BiH traga za najboljim biljnim vrstama, koje sakuplja i od njih pravi meleme. Za tijelo, ali i za dušu.

– Fitoterapija (naučno bavljenje ljekovitim biljem) ima prednost nad konvencionalnom medicinom kada je riječ o tri grupe oboljenja: funkcionalni problemi digestivnog sistema (loše varenje, nadimanje, gubitak apetita, anoreksija, gastritis, opstipacija), zatim tegobe jetre (masna, tvrda, otekla jetra, hronični hepatitisi i drugo). U treću grupu spadaju takozvana anksiozno-neurotična stanja, gdje se, pored fitoterapije, primenjuju akupunktura i meditativne nauke – zapisao je u svojoj knjizi autor, citirajući ljekara specijalistu Zorana Nikolića.

Popović, kaže da je danas, nažalost, mnogo šarlatana, kvazitravara i “prirodnih ljekara”, što smeta onima koji se bave ovom materijom ozbiljno,ali ponajviše ljudima koji od njih traže pomoć.

Sedam savjeta

Umjesto pojedinačnih recepata, Popović je dao sedam opštih savjeta za zdravlje:

  • Čuvajte se dosade, od nje se stari i boluje.
  • Bar šest-sedam puta mjesečno pročišćavajte jetru, jer je ona “čistač organizma”.
  • Prije doručka popijte supenu kašiku maslinovog ulja s nekoliko kapi limunovog soka.
  • Ishranu bazirajte na baznoj hrani (75 odsto), koju čine svježe voće i povrće, sirovo ili kuvano, začinjeno bilje, med…
  • Mislite pozitivno, smijte se, jer je smjeh lijek.
  • Izbjegavajte slanu, masnu hranu, vruću i hladnu, beli šećer i bijeli hleb.
  • Budite umjereni u svemu.
  • Što više boravite u prirodi.

Izvor: LepaiSrećna

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI