Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaTeška preko 500 kilograma, u cugu oprasila 28 prasića

Teška preko 500 kilograma, u cugu oprasila 28 prasića

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Mladenovac — Nije tajna da se širom Srbije u oborima gaje tovljenici, koji se mjesecima pripremaju za zimu.

Najbolje svinje su one koje imaju više kilograma, pa samim tim i daju više mesa i masti. Međutim, u oboru Dragana Mosića iz sela Pružatovac kod Mladenovca živi prava krmača rekorderka. Šarena ima čak preko 500 kila, a šampion je i kad je oprasivanje u pitanju.

“Pripada staroj sorti jorkšir i kod nas je nekoliko godina. Ona nam je u domaćinstvo do sada donela veliki broj prasića. Dok druge oprase oko 13 ili 14, ona je jednom na svet donela čak 28 mladih. Kad se tada prasila, satima smo bili oko nje, jer su prasići samo izlazili. Brojali smo ih i nismo se mogli čudom načuditi, da ih ima toliko”, kaže Dragan za RINU.

Šarena je dokaz one narodne izreke da za dobru svinju nema loših splačina, tako da jede sve što stigne, ali ipak najviše preferira domaći koncentrat. Iz obora je ne puštaju, jer je ponovo pred prašenjem. U selu Pružatovac često i licitiraju, koliko će Draganova krmača sada oprasiti prasića.

“Termin joj je za deset dana, pa ćemo videti da li će oboriti rekord koji je sama postavila. Kod nas će biti sigurno još nekoliko godina, sve dok se bude prasila”, kaže Dragan.

Kad dođe vrijeme da i Šarena poput ostalih prasica završi na klanju, nema sumnje da će količina mesa, kobasica i čvaraka u domaćinstvu Mosića biti na zavidnom niovu.

FotoRina
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...