Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSve zdravstvene koristi koje nam omogućava PLAVO VOĆE

Sve zdravstvene koristi koje nam omogućava PLAVO VOĆE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plavo obojeno voće ima mnogo zdravstvenih prednosti zbog bogatstva prirodnih jedinjenja koja se nalaze u njemu. Kupine, borovnice, crno grožđe i šljive, osim što lijepo izgledaju, moćni su saveznik zdravlja.

Jarko obojeno voće nije samo lijepo na izgled. Ono je prepuno korisnih biljnih jedinjenja koja se nazivaju polifenoli, a koji su odgovorni i za njihove žive nijanse i za mnoge zdravstvene koristi. Ni plavo voće, u tom smislu, nije izuzetak.

Plavi voćni plodovi puni su polifenolnih jedinjenja koja se zovu antocijanini. Osim što ovim plodovima daju svoju plavu boju, istraživanja pokazuju da ovi antioksidativni pigmenti takođe mogu umanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, pa čak i nekih vrsta raka.

Možemo izdvojiti šest najčešćih vrsta voća plave boje koje imaju impresivne zdravstvene prednosti.

Borovnica

Borovnice imaju mnogo vlakana, a niske su kalorijske vrijednosti. Sadrže visok nivo esencijalnih hranljivih materija, kao što su mangan i vitamini C i K. Naravno, takođe su prepuni antocijanina koji pomažu u zaštiti vašeg tijela od oksidativnog stresa i promovišu cjelokupno zdravlje. Redovna konzumacija borovnica bogatih antioksidantima može vam pomoći da smanjite rizik od nastanka mnogih hroničnih bolesti.

Crno grožđe

Obilje antioksidanata u plavom (crnom) grožđu može vam pomoći da pojačate imunološku funkciju organizma i zdravlje mozga, kao i da poboljšate raspoloženje i pamćenje. Dok je sezona ovom voću, možete ga svakodnevno jesti svježe ili piti sok od njega da biste osjetili sve zdravstvene koristi koje pruža.

Kupina

U jednoj šolji kupina nalazi se i do osam grama vlakana. Slično borovnicama, kupine su bogat izvor mangana i vitamina C i K. Svi ovi hranljivi sastojci su neophodni za podršku optimalnom rastu i razvoju kostiju, a imaju funkciju i u poboljšanju zgrušavanja krvi.

Crna ribizla

Tamnoplave bobice oporog ukusa prirodno su pune vitaminom C. Konzumiranje jedne šolje crne ribizle može vam pružiti više od dvostruke dnevne preporučene vrijednosti vitamina C. To čini crnu ribizlu odličnom u podsticanju zdravog imunološkog sistema. Sav taj vitamin C takođe može zaštititi vašu kožu od oksidativnog stresa i podržati rast zdrave, mladalačke kože. Uz to, vitamin C u crnoj ribizli može pomoći u održavanju zdravih kostiju i zuba.

Aronija

Kao jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova protiv prehlade i gripa, aronija je bobica koja služi za jačanje vašeg imuniteta. Zbog svog veoma oporog ukusa, ove bobice se rijetko jedu sirove. Umjesto toga, obično se uzimaju u obliku sirupa, džemova, biljnih čajeva ili matičnog soka. Osim što sadrži prirodno obilje antocijanina, aronija je naročito bogata vitaminima B6 i C.

Aronija je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu

Šljiva

Kada se osuše, šljive mogu da budu od velike koristi za vaš probavni sistem. Šljive su pune dijetalnih vlakana koja mogu pomoći u oslobađanju opstipacije i podstaći redovno pražnjenje crijeva. Pola šoljice šljiva može da objezbedi približno šest grama vlakana.

Izvor: bastabalkana.com

PROČITAJTE:

Šljive i njihova korist u ljudskoj ishrani

Jako djelotvorna kombinacija pri liječenju ciste jajnika i mioma maternice

Ulje ljutih papričica – Kako se pravi i primjenjuje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI