Srijeda, 31 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiSuper trik kako da uvelu salatu vratite u život

Super trik kako da uvelu salatu vratite u život

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupili ste na pijaci dvije lijepe glavice zelene salate, jednu ste pripremili odmah za ručak, a drugu gurnuli na dno frižidera i zaboravili. Nekoliko dana kasnije, vaša lijepa i hrskava salata se pretvorila u tužno, uvenulo lišće. U drugom slučaju, došli ste u prodavnicu pred kraj dana i jedina dostupna zelena salata je uvenula i ima smeđe listove na krajevima. Ne brinite, u oba slučaja to se uvenulo lišće može oživiti.

Gubitak vode

Većina povrća se sastoji od osamdeset do devedeset posto vode, ali nakon što je ubrano, više nema otkuda da crpi vodu. Da biste oživili uvelu zelenu salatu, blitvu, kupus ili spanać, potrebno ih je rehidrirati, a nakon što se voda u ćelijama obnovi u procesu poznatom kao osmoza, vaše lisnato povrće opet će biti kao novo (ili barem skoro kao novo).

Pročitajte: Dobra za imunitet, a tek stomak – ZELENA SALATA kraljica zdravlja

Ledena kupka

Lisnato zeleno povrće možete vratiti u život jednostavnim namakanjem uvenulih listova u ledenoj vodi. Trik je u tome da odsiječete ili iskidate sve uvenule delove i i ostavite ih potopljene najmanje dvadeset minuta.

Sječenje ili kidanje listova će stvoriti više puteva za ulazak vode. Nakon kupanja u hladnoj vodi, izvadite zelenu salatu, po želji je dodatno isperite i pripremite za nadolazeći obrok. Neki kažu da je salata oživljena na ovaj način dobra još barem dva dana, ali bolje je odmah je potrošiti jer ko zna hoćete li je opet zaboraviti.

Nisu potrebni dodatni sastojci

Konvencionalna kuhinjska mudrost predlaže dodatak iscjeđenog soka polovine limuna ili kašiku kuhinjskog sirćeta, a neki savjetuju i dodavanje malo šećera. Međutim, Kejtlin M. Braun, profesorka biologije biljaka Državnog univerziteta u Pensilvaniji, kaže da to nije potrebno.

Kako prenosi Vašington Post, prema njenom istraživanju, aditivi zapravo smanjuju razliku u osmotskom potencijalu između povrća i vode i smanjuju stopu rehidracije.

Pročitajte: Salata tokom cijele sezone

Pravilno čuvanje

Prije nego što lisnato povrće u plastičnoj kesi stavite u frižider, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI