Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoStratifikacija sjemena voćki – Zašto i kako?

Stratifikacija sjemena voćki – Zašto i kako?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stratifikacija sjemenaVoćno sjeme izvađeno iz plodova ne može da klija. Da bi sjeme moglo da klija, potrebno je da se izvrši jarovizacija sjemena metodom stratifikovanja. To je u stvari naknadno dozrijevanje sjemena u periodu 3–4 mjeseca pri niskim temperaturama 0-10 °C u prisustvu vazduha i umjerene vlažnosti sredine. Najpovoljnija temperatura za odvijanje bioloških procesa je od 0-5 °C, a vlažnost se najbolje obezbeđuje ako se sjeme čuva u pijesku.

Najprije obaviti dezinfekciju sjemena

Prije nego što se sjeme stratifikuje ili posije direktno u zemljište mora se dezinfikovati nekim od registrovanih fungicida. U takvom rastvoru sjeme stoji oko 24 časa.

Pročitajte: Najpogodnija zemljišta za orah

Stratifikacija određenih voćnih vrsta

Za stratifikovanje najbolje je koristiti jednogodišnje sjeme. Stratifikovanje sjemena može da se vrši u sanducima gdje se sjeme izmiješa sa pijeskom ili se slaže red sjemena pa red pijeska. U posljednje vrijeme, pogotovo za breskvu, stratifikovanje se radi napolju u iskopanim jamama, najčešće u zaklonjenom prostoru ili ispod drveta gdje se sjemenke miješaju sa pijeskom.

Vrijeme stratifikovanja za jabuku i krušku traje 90 dana, džanariku, trešnju i magrivu 100 dana, vinogradsku breskvu 80-110 dana, kajsiju 60-80 dana i orah i badem 60-70 dana. Preporučuje se da se sjeme trešnje stratifikuje odmah po berbi. U posljednje vrijeme neki rasadnici to isto rade i sa magrivom i džanarikom. Ovako stratifikovano sjeme je bolje klijavosti.

Sjetva stratifikovanog sjemena

Sjetva sjemena vrši se u jesen ili u proljeće. Obično se jabučaste voćne vrste siju u proljeće poslije stratifikovanja, a koštičave i jezgraste voćne vrste u jesen i to najbolje do kraja oktobra.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI