Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoGlodari u voćnjacima – 4 načina za smanjenje reprodukcije glodara

Glodari u voćnjacima – 4 načina za smanjenje reprodukcije glodara

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poljski glodari mogu nanijeti značajne štete u strništima, lucerištima i voćnjacima, u uslovima velike brojnosti. Do prenamnoženosti glodara dolazi usljed različitih faktora, kao što su povoljni klimatski uslovi, stanište, izvori hrane, redukovana obrada, čime se smanjuje uticaj na svakodnevnu aktivnost glodara.

Glodari oštećuju voćke što može da dovede do slabljenja i sušenja biljaka

Voćnjaci i rasadnici su naročito osjetljivi na štete od glodara. „ Prstenovanje“ kore korijena je najčešće oštećenje od dugorepih miševa i takva stabla se često osuše. Oštećenja kore na korijenu voćke u vidu strija prouzrokuje podzemna voluharica, dok vodena voluharica pravi krtičnjake i oštećuje više stabala u redu. Koru stabla iznad zemlje oštećuje poljska voluharica.

Poslije berbe, jesenjeg prskanja i kasnije, rezidbe, potrebno je održavati higijenu voćnjaka, da bi se uklonila sva eventualna skloništa u kojima se poljski glodari mogu nastaniti. Preporuka je da se voćnjaci redovno obilaze i da se vrši pregled aktivnih rupa, na osnovu kojih se može utvrditi brojnost poljskih glodara.

Pročitajte: Inovacije u zimskom prskanju voćaka

Oštećenja koja prave glodari u voćnjacima, dovode do slabljenja i sušenja voćaka. Miševi su posebno štetni kod mladih zasada jabuke, kruške, višnje, tokom jeseni, kada se skinu ratarski usjevi. Njihova aktivnost i ishrana ne prestaju u zimskom periodu i mlado korijenje i izdanci im predstavljaju jedini izvor hrane.

Mjere za smanjenje reprodukcije glodara

S obzirom na štete koje prouzrokuju poljski miševi i voluharice, potrebno je sprovoditi niz mjera u cilju smanjenja njihove reprodukcije, korišćenjem  preventivnih, mehaničkih, bioloških i na kraju, hemijskih mjera.

Pročitajte: Zaštita, đubrenje i održavanje voćnjaka nakon berbe

Kategorije brojnosti glodara

Suzbijanje poljskih glodara u voćnjacima se vrši ako je napad u 2. kategoriji, u zimskom periodu, kada nema plodova u voćnjaku, postavljanjem mamaca po suvom vremenu. Mogu se primijeniti svi registrovani rodenticidi. Mlade voćne zasade treba zaštititi od zečeva i drugih životinja, postavljanjem zaštitnih mreža.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI