Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiStigla prognoza za zimu, Balkanu neće biti lako

Stigla prognoza za zimu, Balkanu neće biti lako

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Predstojeća zimska sezona će biti dosta drugačija od prošle zime, pokazuje sezonska prognoza koju je objavio svjetski meteorološki servis “AccuWeather”.

Iako je neizvijesno kako će se pandemija razvijati u narednim mjesecima, barem je kroz prognozu tima meteorologa “AccuWeathera” jasnije kakvo vrijeme Evropljani mogu očekivati u narednim mjesecima.

Na prijelazu s jeseni na zimu predviđa se da će se oluja pomjerati prema jugu Evrope, gdje će se kretati Sredozemnim morem.

Puno olujnije

– Mislim da će u poređenju s onim što smo imali ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije – rekao je meteorolog Alan Repert koji predviđa da će oluje ugroziti živote i imovinu u cijeloj južnoj regiji Evrope.

Neki od većih evropskih gradova koje ove zime očekuju olujniji vremenski uslovi su Lisabon, Madrid, Barselona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

“AccuWeather” navodi da bi se kišno i olujno vrijeme moglo pomijeriti i prema Balkanu, što će rezultirati povećanim rizikom od poplava, posebno na zapadu Balkana i u sjevernoj Italiji.

Orkanske bure

S druge strane, prognoziraju se orkanske bure u Hrvatskoj i na istoku Italije.

Snijeg bi u pojedinim dijelovima Evrope trebao početi da pada u decembru, ali tek će januar i februar donijeti malo veće količine bijelog pokrivača. Iako su se već počela otvarati veća evropska skijališta, meteorolozi “AccuWeathera” predviđaju da većinu njih očekuju loši uslovi zbog manjka snijega.

Izvor: avaz.ba

PROČITAJTE:

5 prelijepih zimskih cvjetova i kako ih gajiti

Bosna i Hercegovina pravi prve korake ka cyber pčelarstvu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI