Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSTADO U KARANTINU, SLUČAJ NA SUDU Bruceloza na imanju u blizini Brčkog

STADO U KARANTINU, SLUČAJ NA SUDU Bruceloza na imanju u blizini Brčkog

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U stadu ovaca Naska Lejlića iz Planke kod Brčkog pojavila se bruceloza, a rade se ispitivanja na kju groznicu. Stado je u karantinu, a nadležni tvrde da nema opasnosti po stanovništvo.

– Utvrđuje se prisustvo bolesti. Prijava je bila u februaru i od tada inspekcija radi na utvrđivanju činjenica i uklanjanju životinja koje su bolesne. Uzeto je 260 uzoraka krvi koji su poslane na analizu na kju groznicu, a ranije je utvrđena pojava bruceloze. Postupak je u toku, stado je stavljeno u karantin i inspekcija radi u skladu sa svojim nadležnostima – rekao je Franjo Stjepanović, v.d. glavnog inspektora nakon što je o slučaju bruceloze informisao Vladu Brčko distrikta.

Lejlić kaže da je imao stado od 400 ovaca koje je u januaru počeo da janji kada je primijetio da nešto nije u redu.

– Imao sam velike gubitke, znalo se u danu izjaloviti devet ovaca. Tražio sam savjete od stručnih ljudi i veterinara, ali nisam ih mogao dobiti. Na svoju inicijativu izvadio sam pet uzoraka krvi i poslao na analizu u privatnu laboratoriju u Bijeljinu odakle sam dobio nalaz da su ovce bolesne od bruceloze. Veterinarski inspektorat me upozorio da sam napravio krivično djelo, da to nisam smio da uradim – kaže Lejlić.

Dodaje da su nakon njegove žalbe došli veterinarski inspektori i uzeli uzorke krvi 50 ovaca.

– Radili su nalaze na kju groznicu, a brucelozu niko nije ni spominjao, a i ja sam od nje obolio. Zbog nesporazuma smo došli i do suda jer oni tvrde da je kju groznica, a od čega sam ja brucelozan ako nije bruceloza. Tražio sam da prestanu testiranje nakon što sam plato troškove za testiranje 50 ovaca – kaže Lejlić.

Objašnjava da su nakon toga testirali još 70 ovaca na kju groznicu, brucelozu i ispitivali hranu i da je od 120 testiranih ovaca bruceloza nađena kod 38 ovaca od kojih je 31 eutanazirana.
– Sve troškove su pisali na mene. Uzeli su opet 260 uzoraka. Čekam nalaz i ne sporim da pobiju ovce ako su bolesne – kaže Lejić koji odgovornom smatra Veterinarsku stanicu jer sve ovce nisu vakcinisane zbog nedostatka ušnih markica.

– Nisu sve vakcinisane. Ja sam sve ovce prijavljivao i pitam zašto nemaju markice kada mi trebaju. Za tri godine sam samo 70 komada markirao – kaže Lejlić koji ukupnu štetu procjenjuje na 60.000 KM.

U Veterinarskoj stanici nisu komentarisali ovu tvrdnju ali su poručili da je postupak u toku i da ispituju stado na zonoze, kju groznici i da se rezultati očekuju sljedeće sedmice.

Nadležni tvrde da je kompletan slučaj još uvijek u proceduri i da ne treba prejudicirati.

Zoran Gajić, šef odjeljenja za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu, u okviru kojeg djeluje Veterinarska služba, kaže da će nakon svih ispitivanja sve činjenice o pojavi bruceloze i kju grozinice biti predočene nadležnim organima i javnosti.

Ko nadoknađuje štetu

Prema podacima Odjeljenja za poljoprivredu u stadima poljoprivrednika Brčko distrikta je oko 10.000 ovaca, a njihov uzgoj se podstiče sa 60 KM po grlu.

Naknada štete koja nastane uslijed bolesti zavisi od toga šta je uzrokovalo njenu pojavu. Ako se utvrdi da je postojala nepravilnost u držanju stoke šteta ide na teret vlasnika stada, a ako je brigu vodila ovlaštena veterinarska stanica onda bi naknadu štete treba snositi nadležno odjeljenje, pojasnio je Franjo Stjepanović, v.d. glavnog inspektora.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI