Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠTA SVE TREBA DA ZNATE O LECITINU

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O LECITINU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Podržava nervni sistem, učestvuje u metabolizmu, dobar je za jetru i srce

Lecitin podržava nervni sistem, učestvuje u metabolizmu, dobar je za jetru i srce, a možete ga naći u soji, jajima, pasulju…

Lecitin je mješavina masnih sastojaka, a sastoji se većinom od fosfolipida i holina. Pored toga, lecitin sadrži glikolipide, ugljene hidrate, trigliceride i vodu. Lecitin je dio ćelija ljudskog tela i ćelijskih membrana. Dobija se iz biljnih ulja ili žumanaca.

Lecitin je veoma važan element nervnog sistema i mozga. Podržava procese razmišljanja i pamćenja. Dobar je za jetru, ubrzavajući regenerativne procese i sprečava nastanak žučnih kamenaca. Učestvuje u regenerativnim procesima i metabolizmu. Nezasićene masne kiseline koje ga čine doprinose smanjenju nivoa “lošeg” holesterola ili LDL holesterola. Lecitin sprečava aterosklerozu i stvaranje krvnih ugrušaka. Takođe neprocjenjiv je kada je u pitanju depresija – koristi se za liječenje različitih mentalnih poremećaja, smanjuje pojavu zabluda. Lecitin se preporučuje muškarcima koji žele da poboljšaju kvalitet svoje sperme – povećava plodnost.

Lecitin se može naći u prehrambenim proizvodima kao što su:
soja,
ulja uljane repice,
jaja (žumance)
pasulj,
orasi,
mliječni proizvodi,
masline,
avokado,
riba,
zeleno povrće

U apoteci možete naći prehrambene dodatke lecitina. Može biti u obliku tableta, kapsula ili tečnosti. Kada kupujete, uvek je važno pogledati sastav – radi se o sadržaju lecitina u jednoj dozi. Lecitin ne bi trebalo da izazove neželjene efekte, ali u slučaju predoziranja treba uzeti u obzir stomačne tegobe i srčane poremećaje.
Zdravom telu potrebno najmanje 2-2,5 g lecitina dnevno da bi pravilno funkcionisalo.

Izvor: Magičnobilje
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI