Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img

Pitomi i divlji kesten – razlika

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kesten je biljka koja ima oko stotinu vrsta, a uopšteno se dijeli na pitomi i divlji, no pokušajmo navesti koja je razlika između pitomog i divljeg kestenja i koje su sličnosti.

Jedan od najugodnijih trenutaka u jesen jesu vrući kesteni koji grije promrzle prste na tmuran dan, a u ovo vrijeme kestenja treba spomenuti pitomi i divlji kesten te reći koja je njihova razlika.

RAZLIKA IZMEĐU PITOMOG I DIVLJEG KESTENA

Prva i osnovna razlika je da divlji kesten nije jestiv jer njegovi plodovi za razliku od plodova pitomog kestena sadrže kumarine, flavonoide, saponine, treslovine, glikozid eskulin i razne druge aktivne tvari. Divlji kesten se stoga upotrebljava uglavnom samo za liječenje i to za izradu preparata za liječenje venskih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i dr.

Upravo saponin je sastojak koji liječi od kožnih bolesti, razrjeđuje krv i čini je manje ljepljivom. Koristiti za pranje njegu kose i izradu drugih kozmetičkih preparata.

Divlji kesteni seu glavnom nalaze u parkovima, a pitomi kesteni u šumi, a to nam otkriva i koja je njihova druga razlika. 

Zbog njegove ljepote i raskošnog lišća, te cvijeta u vrijeme cvatnje, divlji  se sadi uzduž gradskih ulica, a pitomi kesten nalazimo na čistijim područjima. Najpoznatija područja s najboljim pitomim kestenom su u Istri, a najpoznatiji je lovranski marun, koji je posebna delicija i od njega se rade razni specijaliteti.

Zanimljiva je još jedna razlika, da pitomi i divlji kesteni imaju i potpuno različita latinska imena, tako je pitomi kesten Castanea sativa, a divlji  (Aesculus hippocastanum). Time potvrđuju i da ne pripadaju ni istoj porodici.

Izvor: RTL

PROČITAJTE:

DIVLJI KESTEN: Mast za vene i hemoroide /RECEPT/

Kesten liječi čak 13 bolesti: Plod koji čuva srce i bubrege, pun magnezijuma i vitamina C!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI