Četvrtak, 27 Januara, 2022
spot_img

Šta su FITOPREPARATI?

Fitopreparati su biljni preprati izrađeni od tzv. standardizovanih ekstrakata, odnosno ekstrakata definisanog sadržaja aktivne komponente. Preparati su  u sljedećim galenskim oblicima: sirupi, kapsule, masti, gelovi, rastvori.

Biljne droge i biljni lijekovi se osim u tradicionalnoj medicini, sve više, koriste u razvijenim zemljama Evrope po konceptu racionalne fitoterapije. Za ovaj vid terapije se koriste lijekovi koji su pripremljeni od standardizovanih ekstrakata čiji su aktivni sastojci definisani i deklarisani, oni pokazuju doznu zavisnost i odgovaraju famaceutskim zahtjevima za određeni dozirani oblik. Takođe, moraju biti registrovani na osnovu potvrđenog kvaliteta, efikasnosti i neškodljivosti.

U novije vrijeme najviše su ispitivani fitopreparati proizvedeni od ekstrakta sljedećih biljnih droga: cvijet kamilice, herba gospine trave, glavica bijelog luka, list ginko bilobe, list sene, cvijet i list gloga…

Pojam fitopreparata obuhvata (u širem smislu): droge (monokomponentni čajevi, čajne mješavine, sparšaene i praškaste droge), ekstrakte ( tinkture, tečni, polutečni i suvi ekstrakti) i dozirane farmaceutske oblike (pravi fitopreparati).

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

plastenici

RANO POVRĆE U PLASTENICIMA – U Batkoviću počela sjetva rasada

Semberski povrtari koji proizvode rano povrće u plastenicima, počeli su sjetvu rasada. Rani kupus već je pikiran, počela je sjetva paprike, a početkom februara...