Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠta je spirulina i zašto je dobra za zdravlje

Šta je spirulina i zašto je dobra za zdravlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vodeći stručnjaci od davnina pretražuju mora i jezera u potrazi za algama i biljkama koje mogu koristiti kao izvorni učinkoviti dodaci ishrani. Jedna od takve „super hrane 21. vijeka“ je i spirulina.

Šta je spirulina?

Spirulina je mikroalga ili jednostanični organizam, sličan bakterijama. Prva pomisao na spirulinu je zelena boja, no riječ je o algi plavo-zelene boje. Spirulina je bogata hlorofilom, koji joj daje prepoznatljivu zelenu boju, a i ima ulogu u procesu fotosinteze i proizvodnji energije putem sunčeve svjetlosti.

Uticaj spiruline na zdravlje ogleda se u visokoj nutritivnoj vrijednosti – bogat je izvor bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i omega 6), antioksidansa – vitamina i minerala.

Koristi se u terapijske svrhe već hiljadama godina. Među plavozelenim algama je najpopularniji  dodatak ishrani, a neizostavni je dio vegetarijanske i makrobiotičke ishrane.

Pročitajte: 2 najmoćnije namirnice na Zemlji: Čiste tijelo od virusa i otrova

Dokazana terapijska svojstva spiruline:

  • Pomaže kod neugodnog zadaha
  • Povećava tjelesnu izdržljivost i uklanja umor u mišićima
  • Poboljšanje funkcije jetre i žuči
  • Jača imunitet i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija
  • Smanjuje apetit i ubrzava metabolizam
  • Pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa
  • Antikarcinogeno djelovanje
  • Zaštita ćelija od negativnog djelovanja ionizirajućeg zračenja i teških metala poput olova, žive, arsena.

Spirulina sadrži široki spektar antioksidansa koji se pomažu našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala.

Sadrži kompleks vitamina B grupe: B1, B2, B3, B12 i folnu kiselinu.

Zastupljeni su i vitamini: A, C, D, E, vitamin K.

Minerali koji ulaze u sastav spiruline su: željezo, bakar, magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, cink, selen i mangan. Udio kalcijuma je 26 puta veći nego u kravljem mlijeku.

Od antioksidansa posebno se ističe beta karoten čija je koncentracija u spirulini i do 10 puta veća nego u mrkvi.

Spirulina sadrži i antioksidans zeaksantin koji djeluje zaštitno na nervni sistem i zaštitu oka, te štiti ćelije od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) vrijednost – antioksidativni kapacitet spiruline iznosi oko 6,0 µmol TE/100g što je veća vrijednost u odnosu na primjer na borovnice.

Pozitivan uticaj spiruline na zdravlje svakako može zahvaliti glavnom antioksidansu fitocijaninu, koji spirulini daje prepoznatljivo plavo-zelenu boju, a ima i antiupalnu ulogu.

Pročitajte: Travari otkrivaju recepte za ljekovite čajeve – UPALA JAJNIKA kao rukom odnesena

Uticaj spiruline na zdravlje krvnog sistema dokazala su brojna istraživanja. Naučna istraživanja su dokazala da spirulina može pomoći u snižavanju povišenog nivoa triglicerida i lošeg LDL holesterola, a istovremeno podiže nivo dobrog HDL kolesterola i sprječava oksidaciju holesterola. Takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Spirulina ima i antikarcinogena svojstva. Stručnjaci su proučavali primjenu spiruline u liječenju karcinoma usne šupljine, i u 45% slučaja kod kliničkih pacijenata lezije su nestale.

Takođe može uticati i na regulisanje nivoa glukoze u krvi i HbA1c, glikoliziranog proteina koji je dugoročni pokazatelj stanja glukoze u krvi.

Spirulina pomaže i ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa kojeg uzrokuju brojni alergeni prisutni u našoj okolini (polen, kućna prašina, životinjske dlake).

Zahvaljujući visokoj koncentraciji željeza spirulina za zdravlje se primjenjuje i u liječenju anemije, jer povećava razinu hemoglobina u crvenim krvnim stanicama.

Udio aminokiselina iznosi 50-70%, od čega je 22 vrste esencijalnih amino kiselina koje izgrađuju naše mišiće, pomažu u sagorijevanju viška masti i ublažavanju umora mišića nakon intenzivnog vježbanja. Tako podiže izdržljivost tokom tjelesne aktivnosti, smanjuje oštećenje mišića, pa je često koriste i sportisti.

Pročitajte: ČAGA – moćna Sibirska gljiva koja čuva organizam od najtežih bolesti

Osim što ubrzava metabolizam i lučenje probavnih enzima, spirulina podstiče i izlučivanje tečnosti iz organizma, te smanjenje nakupina celulita.

Spirulinu je prisutna u praškastom i tekućem obliku, tabletama, kapsulama i tinkturi.

Prije upotrebe konsultujte se za ljekarom ili farmaceutom.

Autor: Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI