Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKoje namirnice nikada ne smijete davati psu

Koje namirnice nikada ne smijete davati psu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smjeli konzumirati njihovi četveronožni ljubimci. Neke namirnice i napitci su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni.

Tako grožđe i grožđice sadrže oksalnu kiselinu koja kod pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna po život.

Psi se ne bi smjeli domoći ni kafe jer njen sastojak metilksantin zahvata njihov nervni sistem i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.

Pročitajte: Pas može da prepozna lošu osobu? Evo šta je otkrilo novo istraživanje

Kakao i čokolada su problematični zbog teobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne.

Sirovi paulj sadrži fitohemaglutinin koji može uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Posljedice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu, piše dpa. Kuvani pasulj za pse nije štetan.

Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu tjelesne težine. Najčešće rezultira prolivom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.

Pročitajte: Pet savjeta koji će pomoći da vaš pas ima duži i zdraviji život

Kosti peradi su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih povreda usne šupljine, grla i želuca u pasa, a avokado sadrži hemijski spoj persin koji izaziva proliv i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan.

I ksilitol, zamjenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano lučenje insulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju.

Izvoraura.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI