Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciŠta da radite ako vas napadne pas?

Šta da radite ako vas napadne pas?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoji svakodnevni rizik da na ulici sretnemo pse lutalice. Neki se ponašaju neprijateljski, i onda nastaje opasnost.

Prikupili smo za vas preporuke stručnjaka i kinologa kako da se zaštitite i spriječite ujed životinje.

Šta raditi ako vas napadne pas

Pokušajte da sačuvate smirenost

Psi, kao i neke druge životinje, zaista osjećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško. Za početak treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati da pobjegnete. Ovakve aktivnosti izdaće vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje

Ako je pas na vašem putu za vrijeme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tijela. Tako ćete izbjeći pažnju životinje.

Pročitajte: OVE RASE PASA SU PRAVI PORODIČNI PSI – Sjajno se slažu sa djecom i vrlo su odani

Ne gledajte životinju u oči

Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled, životinja doživljava kao prijetnju, i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate prijetnju, i najvjerovatnije će samo proći pored vas.

Odvucite pažnju psu

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ranac – sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbjegavajući posljedice.

Dajte komandu životinji

Ako pas nastavlja da pokazuje agresiju, okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući da gledate malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju preteći i vrišteći.

Djelotvorne su komande: „Ne!“ i „Nazad!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osetiti vašu snagu, uplašiće se, i skloniće se u stranu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI