Četvrtak, 5 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠta božićna pšenica simbolizuje i kako se pravilno uzgaja?

Šta božićna pšenica simbolizuje i kako se pravilno uzgaja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Božićna pšenica najčešće se gaji u malim činijama i koristi se kao praznični ukras. Ali ima i simbolično značenje, predstavlja krug života (smrt i preporod), plodnost, novi život, obnovu života, blagoslov žetve i šta će vam donijeti nova godina. Pored toga, to je i metafora prosperiteta u novoj godini.

Postoji vjerovanje da izgled i visina pšenice određuju kakva će biti žetva sljedeće godine. Ako pšenica bude gusta, visoka i zelena, godina će biti plodna, a žetva dobra. Ako pšenica slabi i blijedi, žetva će biti slaba.

Tradicija gajenja božićne pšenice potiče od priče u kojoj su Marija i Josif bježali su od Irodovih vojnika koji su ih jurili, tada su naišli na zemljoradnika koji je sijao pšenicu. Marija je zamolila farmera da kaže vojnicima da su već prošli, a kada su vojnici došli, dogodilo se čudo, pšenica je vrlo brzo porasla.

Pošto je obično potrebno nekoliko mjeseci da pšenica izraste u polju, vojnici su imali utisak da su Marija i Josif tuda davno prošli. Zbog toga su vojnici odustali od potere za Marijom i Josipom.

Kako pravilno uzgajati božićnu pšenicu?

Pripremite pšenicu

Pre sjtve pšenice, preporučuje se ostavljanje zrna u mlakoj vodi. Ovo će pomoći da pšenica brže klija. Osušite ih na papirnom ubrusu ili krpi prije sjetve.

Sijanje pšenice

Božićna pšenica se obično sije u male tanjire ili činije. Stavite sloj zemlje na dno tanjira. Pokrijte cijelo dno zrnom pšenice. Postavite još jedan mali sloj zemlje na pšenicu. Umjesto zemlje možete koristiti i vatu. U ovom slučaju, ne morate prekrivati pšenicu drugim slojem. Dajte pšenici samo malu količinu vode.

Stavite pšenicu na svjetlo

Postavite ploče na dobro osvijetljeno mjesto. Ne smije biti prevruće jer bi se pšenica mogla osušiti. Ne stavljajte ga na direktnu sunčevu svjetlost, najbolje je da ga postavite blizu prozora sa indirektnim svjetlom.

Zalijte pšenicu

Zalivajte pšenicu svaki dan, ali ne previše. Jedna ili dvije kašike vode je dovoljna. Treba samo navlažiti tlo, a ne natopiti ga. Po želji pšenicu možete pokriti i aluminijumskom folijom dok ne proklija, tako će pšenica biti vlažna i topla. Ako odlučite da pokrijete pšenicu folijom, uklonite foliju kada počne da klija. Skratite vrhove pšenica neće porasti više od 20 centimetara i slobodno je podrežite da bude ujednačena.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI