Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSODA BIKARBONA i drugi prirodni preparati u borbi protiv SMRDIBUBA

SODA BIKARBONA i drugi prirodni preparati u borbi protiv SMRDIBUBA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stjenice ili smrdibube (Nezara viridula) su zelene smrdljive stjenice koje mogu nanijeti štetu usjevima i kućanstvima. Prepoznavanje ovih štetočina je važno za njihovo zaustavljanje i kontrolu. U nastavku su neki od načina za prepoznavanje i borbu protiv ove vrste stjenica:

  1. Fizički izgled: Odrasli insekti Nezara viridula su zeleni, okrugli i imaju karakterističan trokutasti oblik na leđima. Imaju široke krila i mogu narasti do 1,5 cm. Njihova jaja su bijela i nalaze se u skupinama na biljkama.
  2. Štetne navike: Stjenice Nezara viridula se hrane sokovima iz biljaka, posebno iz usjeva kao što su soja, kukuruz, grah, paradajz i drugo povrće. One mogu uzrokovati deformaciju plodova i stabljika te smanjiti prinose usjeva. Takođe, izlučuju neugodan miris koji može biti iritirajući za ljude.
  3. Metode kontrole: Postoje različite metode za kontrolu ovih stjenica, uključujući hemijske i nehemijske metode. Hemijske metode uključuju upotrebu insekticida, dok nehemijske metode uključuju postavljanje zamki, uklanjanje zaraženih biljaka, primjenu prirodnih neprijatelja stjenica kao i primjenu prirodnih preparata za suzbijanje ove štetočine.

Evo pet prirodnih preparata koja se mogu koristiti za suzbijanje smrdibuba – stjenica (Nezara viridula):

  1. Biljna ulja: Biljna ulja, poput ulja neem, češnjaka i karanfilića, imaju repelentno djelovanje na ove stjenice. Priprema se mješavina ulja i vode (1:10), te se poprska na zaražene biljke.
  2. Prah dijatomejske zemlje: Dijatomejska zemlja je fini prah koji se sastoji od ostataka fosiliziranih algi. Ona djeluje kao mehanički insekticid, uništavajući vanjski skelet insekata. Prah se može nanositi na listove biljaka pomoću raspršivača.
  3. Prirodni neprijatelji: Postoje neke vrste insekata, kao što su određene vrste buba, koje se hrane ovom vrstom stjenica. Uvođenje ovih prirodnih neprijatelja može pomoći u suzbijanju populacije stjenica. Međutim, ova metoda zahtijeva pažljivo planiranje i praćenje kako bi se izbjeglo narušavanje ekosustava.
  4. Najjednostavnije sredstvo je da se 50g sode bikarbone rastopi u 10l vode, a prskanje takvom otopinom se preporučuje svakih 7 dana, posebno nakon kiše jer vlaga pogoduje razvoju gljivičnih bolesti.Također, za bolje djelovanje, u dvije litre vode dodajte kap biljnog ulja poput maslinovog, kap deterdženta za pranje posuđa i dvije kašikice sode bikarbone. Biljno ulje služit će kao fiksator, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sode.

    Kod korištenja deterdženta pazite da ne sadrži izbjeljivače koji bi mogli štetno djelovati na biljke.

  5. Domaće sredstvo protiv smrdibuba na bazi bijelog luka

Važno je napomenuti da se prirodni preparati mogu koristiti za suzbijanje stjenica Nezara viridula, ali mogu biti manje učinkoviti od hemijskih insekticida. Stoga se preporučuje korištenje prirodnih preparata samo u manjim populacijama štetočina i kao dio cjelovitog plana zaštite usjeva.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI