Kada bijeli luk nije dobar za zdravlje?

Nesporno da je bijeli luk dobar za zdravlje, narčito za krvne sudove. Ipak, postoje situacije kada je bolje izbjegavati ga. Iz knjige Bijeli luk praktični savjeti za zdravlje i dom dr Peni Stenvej. Prenosimo savjete kako da iskoristite moćnu biljku

Kožni problemi

Kožu najprije testirajte tako da nanesete bijeli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije provjerite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovo da ga nanosite. Ulje bijelog luka ne sadrži veze koje dovode do iritacije (sumporne kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata. Budite oprezni kad nanosite bijeli luk na dječju kožu.

Vaginalni i rektalni problemi

Ne koristite bijeli luk lokalno, jer bi mogao da iritira ili da peče.

Želudačni ili probavni problemi

Zapamtite da velike količine bijelog luka mogu da iritiraju želudac i crijeva.

Krvarenje

Bijeli luk može da podstakne krvarenje. Taj efekat može još više da se pogorša ako konzumirate bilje i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, angeliku, klinčić, đumbir, ginko, crvenu detelinu, kurkumu i vrbu.

Trudnoća

Normalna količina bijelog luka dnevno nije štetna za djete, ali mudro je izbjegavati velike količine i ne nanositi bijeli luk na kožu. Ako je porođaj za dvije nedelje, unos velikih količina bijelog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vrijeme porođaja i propratnih hirurških procedura.

Dojenje

Izbegavajte konzumaciju ili nanošenje velikih količina bijelog luka jer nema dovoljno podataka koji potvrđuju da je bezopasan za djete. Djeca duže sisaju ako su im majke jele bijeli luk, vjerovatno jer vole majčino mlijeko sa ukusom bijelog luka.

Predoperativna stanja

Izbjegavajte bijeli luk dvije nedelje prije zakazane operacije jer može da podstakne krvarenje.

Hronični alkoholizam

Izbjegavajte velike količine bijelog luka jer usporava razgradnju jetrinog enzima P450 2E1 koji pomaže u razgradnji alkohola.

Ukoliko imate problem sa jetrom i uzimate terapiju, bijeli luk može umanjiti efikasnost iste. Ako uzimate bilo kakve lijekove, ne bi trebalo da uzimate bijeli luk bez prethodne konsultacije sa ljekarom.

PROČITAJTE JOŠ:

Bijeli luk: 5 načina korišćenja za koje nikad niste čuli

Nemojte bacati: Proklijali bijeli luk, superlijek koji ubija 14 vrsta ćelija raka

Oglasio se SZO povodom glasina da bijeli luk pomaže protiv koronavirusa

NIKADA VEĆI UROD: Prestanite kupovati bijeli luk, uzgojite ga kod kuće na ovaj način i imat ćete ga u izobilju

Slonovski bijeli luk: Sadi se kao i obični, ali je blažeg ukusa

Izvor: magično bilje

Preporuka za vas

VIDEO