Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSnijeg obradovao voćare i ratare - Predstavnici udruženja se nadaju većim prinosima...

Snijeg obradovao voćare i ratare – Predstavnici udruženja se nadaju većim prinosima u odnosu na 2020.

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Snijeg i niske temperature u januaru imaju pozitivan uticaj na voćarske i ratarske kulture, a ukoliko se iste vremenske prilike nastave i do kraja januara, proljeće bi trebalo da bude povoljno za ove poljoprivredne kulture.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da snijeg i niske temperature u ovo doba godine pogoduju voćarskoj kulturi.

“U pravo vrijeme je pao snijeg, malo je zahladilo i konačno smo dočekali januar koji obećava. Mogli bismo imati povoljno proljeće, a samim tim i godina koja je pred nama bi nam donijela prinose”, kazao je Dojčinović za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će vjerovatno biti još ledenih dana, što će imati dobar uticaj na voćke.

“Za dobru voćarsku proizvodnju nama je potrebno oko 30 hladnih dana, tj. iznad 600 sati kako bismo mogli reći da su biljke mirovale i da nije bilo vegetacije u toku zime”, dodao je Dojčinović.

Kako kaže, zbog najavljenih padavina i nižih temperatura malo će kasniti s rezidbom, ali vjeruje da neće biti dužih kašnjenja i da će sve uraditi na vrijeme.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da, iako u ovom trenutku nisu zabilježeni neki značajniji temperaturni minusi, na vrijeme su posijane ozime kulture, pšenica i ječam, i onu se nalaze u odličnim fenofazama razvoja.

“Snijeg je u ovo doba godine uvijek dobrodošao, kako zbog prikupljanja rezervi vlage za proljeće i ljeto, tako i za zaštitu ozimih kultura, a u zavisnosti od toga u kojoj se fazi nalaze i u zavisnosti od spoljnih temperatura”, kazao je Marinković.

Naime, kako kaže, snijeg svakako pogoduje jer obezbjeđuje zemljišnu vlagu biljkama, koja je neophodna za dobar razvoj.

“U narednom periodu najavljuju niske temperature, a snijeg će imati dobar uticaj jer će pružiti zaštitu kulturama u ovoj fazi. Svakako, snijeg u ovo doba godine ima blagotvorno dejstvo”, dodao je Marinković.

Kako kažu predstavnici ovih udruženja, početak ove godine je obećavajući. Oni se nadaju da će prinosi biti veći u odnosu na prethodnu godinu te da neće im neće praviti problem nagle promjene vremenskih prilika.

Podsjećamo, prethodnih godina ratari i voćari su se susretali s brojnim problemima, kako zbog visoke temperature u januaru, tako i zbog nepredvidivih vremenskih prilika. Zbog blage zime imali su problem s biljnim bolestima i parazitima koji su uzrokovali veliku štetu i uticali na pad prinosa.

Izvor: nezavisne

PROČITAJTE:

Kako sačuvati plastenike od snijega

Šta raditi sa voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...