Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSLJEDEĆE SEDMICE POČINJE RASPODJELA 9.000 PAKETA ZA SADNJU POVRĆA

SLJEDEĆE SEDMICE POČINJE RASPODJELA 9.000 PAKETA ZA SADNJU POVRĆA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić najavio je danas da će početkom sljedeće sedmice početi raspodjela 9.000 paketa sa sjemenima, đubrivom i drugim repromaterijalom i opremom za sadnju povrća, za šta je Vlada Republike Srpske izdvojila 2,5 miliona KM.

Pašalić je danas posjetio firme “Kosjerovo promet” u Kosjerovu kod Laktaša i “Golić trejd” u Romanovcima kod Gradiške, koje su zajedno sa još pet firmi u Republici Srpskoj zadužene za distribuciju navedenih paketa.

On je rekao da će, umjesto prvobitno planiranih 9.000, biti podijeljeno više od 10.000 paketa za sadnju povrća, s obzirom na to da su se i brojne lokalne zajednice uključile u ovaj projekat Vlade Srpske i resornog ministarstva i izdvojile dodatna sredstva.

Pašalić je istakao da su paketi za sadnju povrća namijenjeni onim kojim poljoprivreda nije primarna djelatnost, odnosno građanima koji su zbog trenutne situacije ostali bez posla, porodicama sa više djece, socijalno ugroženom stanovništvu.

“Lokalne zajednice su dobile instrukcije kako da izvrše selekciju i odabir korisnika i taj posao je već završen”, naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, podjela paketa za sadnju povrća je dodatna mjera, koja nije bila ranije planirana, a razmatra se i još mjera koje će uticati na povećanje obima proljećne sjetve.

“Pregovaramo o distribuciji sjemena soje jer želimo da se zasiju i veće površine pod ovom kulturom, kako bi obezbijedili sigurnost u proizvodnji stočne hrane”, naveo je Pašalić.

On je naglasio da će biti ubrzana i realizacija redovnih mjera podrške poljoprivredi, te da je Ministarstvo poslalo lokalnim zajednicama spisak sa dodatnik 2.600 korisnika regreiranog dizel goriva, čija je raspodjela već počela.

“Cijene na pumpama su sada i niže, što je rezultat odluke Vlade Srpske da ograniči marže na prodaju goriva. To će dodatno rasteretiti poljoprivredne proizvođače jer će sada, računajući i podsticaj, moći da kupe dizel po cijeni od 1,20 do 1,30 KM. To čini sjetvu povoljnijom u odnosu na prošlu godinu, zbog čega očekujemo da će se poljoprivrednici odlučiti da zasiju veće povšine”, rekao je Pašalić.

Govoreći o kapitalnim investicijama u poljoprivredi, Pašalić je podsjetio da je javni poziv zatvoren sredinom marta, te da se trenutno vrše analize zahtjeva.

“Moraćemo i da izvršimo određene izmjene Pravilnika o raspodjeli podsticaja, s obzirom na to da je ove godine prioritet tekuća proizvodnja”, ukazao je Pašalić.

Direktor firime “Golić trejd” Aleksandar Golić rekao je će podjelu paketa za sadnju povrća početi u srijedu.

Golić je istakao da se već osjeti povećana potražnja za sadnim i sjetvenim materijalom, đubrivom i zaštitnim sredstvima, što ukazuje da bi proljećna sjetva trebalo da bude većeg obima nego lani.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI