Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSkrivene opasnosti konzumacije jabukovog sirćeta

Skrivene opasnosti konzumacije jabukovog sirćeta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako se jabukovo sirće često dovodi u vezu sa vitkom linijom i niskim nivoom holesterola, njegova svakodnevna upotreba može naštetiti zdravlju.

Jabukovo sirće se može pronaći u svakom domu. Ono je nezaobilazni sastojak salata, odličan saveznik u borbi sa naslagama kamenca, a mnogi ga često koriste i kao sredstvo za mršavljenje i češćenje organizma. I dok se u salatama i kupatilu njegovo često prisustvo priželjkuje, kada je riječ o njegovom svakodnevnom ispijanju radi postizanja vitkije linije, mišljenja stručnjaka su veoma podeljena, budući da postoje i neželjena dejstva. O tome koja to skrivene opasnosti vrebaju prenosi portal Heltlajn.

Jabukovo sirće može oštetiti zubnu gleđ

Jabukovo sirće sadrži jabukovu i sirćetnu kiselinu, zbog kojih se pH vrijednost usne duplje može drastično narušiti. Ovakav disbalans dovodi i do oštećenja prirodne barijere zuba, povećava njihovu osjetljivost i dovodi do nastanka karijesa. Naučnici su vršili čak i eksperimentalna istraživanja na ovu temu, a rezultati su pokazali da je sirće dovelo do gubitka između 1 i 20 posto minerala zuba nakon samo 4 sata u sirćetu.

Zbog svakodnevne konzumacije se mogu javiti i opekotine

Osim toga, zbog koncentracije kiselina, jabukovo sirće može izazvati i opekotine usne duplje i jednjaka, što svakako neće donijeti ništa dobro. Sirće takođe može izazvati i površinske opekotine na koži oko usana koja dolazi u dodir sa njim prilikom ispijanja. Zabijeležen je čak i slučaj da je jedna žena doživjela opekotinu jednjaka jer joj se u njemu zaglavila tableta sa ekstraktom jabukovog sirćeta.

Sirće u kombinaciji sa ljekovima takođe može imati neželjena dejstva

Pojedini lijekovi u kombinaciji sa jabukovim sirćetom mogu imati drugačije dejstvo na organizam. Primjera radi, ljudima koji uzimaju insulin, a ujedno i sirće mogu dramatično opasti nivo šećera i kalijuma u krvi. Slično je i sa pojedinim lijekovima za kardio-vaskularna oboljenja koja sama po sebi snižavaju nivo kalijuma. U kombinaciji sa sirćetom nivo ovog minerala može opasti isuviše, čime se može ugroziti zdravlje.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI