Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSibirski kivi - Otporan na hladnoću, izdržava i do -30°C!

Sibirski kivi – Otporan na hladnoću, izdržava i do -30°C!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sibirski kivi naziva se često i mini kivi ili bavarski kivi. Mnogi ga nazivaju još i Issai, po najpoznatijoj sorti ovog kiwia.

Od običnog razlikuje se po tome šta je otporan na hladnoću i moguće ga je uzgajati u oštrim kontinentalnim uslovima.

Osim toga ima manji plod i nije ga potrebno guliti. Kao šta je rečeno najvažnija osobina je otpornost na niske zimske temperature. Izdrži zavisno od sorte i do -30°C u mirovanju.

Iako dobro podnosi kasne mrazeve, ipak nužno je da za vrijeme porasta mladica ne bude mraza jer bi moglo doći do smrzavanja mladica i pupova.

Plodovi sibirskog kiwia su sitniji u odnosu na obični kivi (težine oko 25 g) , ali za razliku od njega, slađeg su okusa. Po veličini odgovaraju plodovima klasičnih sorti šljive.

Plodovi su zelenkaste boje s nekada crvenkastim nijansama, bez dlačica na pokožici tako da se ne trebaju guliti i mogu se cijeli konzumirati. Plodovi se beru tokom oktobra i početkom novembra.

Meso ploda sibirskog kivija je poput onog kod uobičajenog kivija, s tim da je slađe, sa sadržajem šećera koji se kreće od 15-30%, naravno u zavisnosti od sorte. Jedna biljka može dati u prosjeku oko 30 kg plodova.

Rodi 3 do 4 godine nakon sadnje, ali neki ozbiljniji urod može se očekivati tek nakon 6 do 8 godina.

Bitno je da biljke budu zaštićene od jakog vjetra. Gnojidba treba biti umjerena.

Natapanje je vrlo važno, jer nedostatak vode uzrokuje opadanje lišća i gubitak plodova. Zahtijeva velike količine vode tokom sezone, ali ne i stagnirajuće vode, jer može doći do gušenja korijena, a time i do propadanja cijele biljke.

Sibirski kivi je, kao i ostale biljke iz porodice aktinidija, vrlo snažnog i bujnog rasta. Izbojci u jednoj godini mogu izrasti i do pet metara. Poželjno je da već prije sadnje postoji neka potpora na koju će se vezati budući porast.

Vrlo je bitno da su u uzgoju zastupljene i ženske i muške biljke iako postoje i samooplodne ženske biljke.

Jedna muška biljka može uspješno oprašiti šest ženskih biljaka. Kao oprašivač može se koristiti i muška biljka običnog kivija.

Kao i kod drugih kivija, sibirski kivi plod rodi na pupovima, koji se razvijaju iz jednogodišnjih izbojaka. Zbog toga je, kako bi se potaklo zametanje rodnih pupova, potrebno jednogodišnim izbojima prikratiti vrh. U uzgoju nema nekih razlika u odnosu na obične kivike.

Važno je napomenuti da je većina sorata ženska, a tek nekoliko ženskih i muških (meader, weiki i samooplodni Issai).

(www.jabuka.tv)

PROČITAJTE:

Kivi, vitaminsko čudo koje pomaže u borbi protiv virusa

Muška biljka kivija ne plodonosi – Kako razlikovati pol?

Uzgojite kivi u svom domu – Evo kako to možete da uradite /VIDEO/

Istraživanja dokazala: Kivi leči depresiju?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI