Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠest osoba u Novom Travniku zaraženo brucelozom

Šest osoba u Novom Travniku zaraženo brucelozom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tri godine nakon 2016., kad su zaražene dvije porodice, novi slučajevi bruceloze zabilježeni su u novotravničkom naselju Trenica. Prije nekoliko dana kod šest osoba iz naselja Čakići u mjesnoj zajednici Trenica dijagnostifikovana je ova opaka zarazna bolest koja na ljude prelazi konzumiranjem zaraženog mesa životinja ili mlijeka i mliječnih prerađevina.

Kako su rekli mještani Trenice, bruceloza je evidentirana u dva dvorišta kod 21 ovce, jedne krave te pet pasa, koji su odmah nakon potvrde bolesti eutanizovani od Civilne zaštite i zatrpani duboko u zemlju, a izvršena je i dezinfekcija zaraženih dvorišta.

Ispaša na Vlašiću

Ovce su bile na ljetnoj ispaši na Vlašiću i ovih dana su ih vratili u Trenicu. Ne možemo biti sigurni, ali sumnjamo da su se zarazile upravo tamo.

Rekao nam je komšija jedne zaražene porodice.

Šest osoba trenutno se nalazi na infektivnom odjeljenju zeničke bolnice, a kako je rekao Hamid Migalo, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, poseban problem je što zaraženi, pogotovo vlasnici stada, ne žele priznati da imaju brucelozu, pa se krug zaraženih može drastično proširiti.

Upravo čekamo konačnu informaciju, šest Novotravničana je na infektivnom odjeljenju zeničke bolnice, kod tri osobe je potvrđena bruceloza, za ostale tri još čekamo potvrdu. Među njima ima i vlasnika stada, ali i onih koji su samo konzumirali meso ili mlijeko i mliječne prerađevine.

Iz Civilne zaštite su upozorili građane da se, ukoliko imaju bilo kakvu sumnju da su zaraženi brucelozom, hitno jave u najbližu medicinsku ustanovu, a sumnju na zarazu kod životinja prijave veterinarskim stanicama.

Apel građanima

Apelujemo na vlasnike stoke (ovce, koze, krave) da, ukoliko nisu, u narednom periodu izvrše vakcinaciju stada. Takođe, pozivamo i vlasnike lovačkih pasa da izvrše preventivnu vakcinaciju svojih ljubimaca.

Navode iz Civilne zaštite te građane posebno upozoravaju da vode računa kod konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvor

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI