Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSeptembar u pčelinjaku - Čuvanje ramova sa saćem i zaštita društva od...

Septembar u pčelinjaku – Čuvanje ramova sa saćem i zaštita društva od varoe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U pčelinjaku imamo karakteristične radove za svaki mjesec, danas pišemo o radovima koji se obavljaju u septemabru. Obradićemo teme o čuvanju ramova sa saćem i predostrožnostima pri tretmanu društava protiv varoe. U nekom od narednih tekstova obrađivaćemo još tema o radovima u pčelinjaku u septembru.

Čuvanje ramova sa saćem

Medišna tijela poslije zadnjeg cijeđenja meda i čišćenja od strane pčela, odlažemo u magacin. Pakujemo ih pravilno, jedno na drugo u vertikale, sve do plafona prostorije. Pri tome pregledamo ramove, i kada naiđemo na deformisano saće ili na ram iz koga je izvođeno leglo, odvajamo ih. Zadnje medište, na vrhu, pokrivamo poklopnom daskom. Time su obezbijeđeni neophodni higijenski uslovi za čuvanje ramova sa saćem u vrijeme kada nisu na košnicama. Ove ramove ne treba štititi od voštanog moljca hemijskim sredstvima, jer u njima nije izvođeno leglo i kao takve voštani moljac, po pravilu, neće napadati.

Deformisane satove i one iz kojih je izvođeno leglo, treba odmah pretopiti. Takođe i plodišne ramove, oduzete pri zadnjem avgustovskom pregledu, treba pregledati, pa tamne i sa deformisanim saćem odvojiti i, takođe, pretopiti. Dobre plodišne satove pakujemo u prazna plpdišna tijela, ako ih imamo, ako ne onda sastavljamo dva medišna tijela, pa ih u njih pakujemo. Ove satove ćemo koristiti za prvo proljetno proširivanje plodišnog prostora.

Pročitajte: Pčelinja vaš – Veliki neprijatelj pčela

Predostrožnosti pri tretmanu društava protiv varoe

Početkom septembra na pčelinjaku imamo jaka društva, koja su bila proizvodna i rojeve koji su se do tada razvili, takođe, u jaka ili srednje jaka društva. Završeno je zadnje cijeđenje meda i sa košnica su uklonjena medišna tijela sa ramovima. Plodišta svih društava su svedena na optimalan broj ramova. Jaka društva su sa 10-11 ramova, a srednje jaka sa 6-9 ramova. Do tada treba da bude završena eventualna prihrana šećernim sirupom u cilju povećanja zaliha hrane. Broj pčela u košnici je smanjen. Smanjene su i površine pod leglom na račun povećanih zaliha hrane.

Nema više potrebe da ove godine otvaramo košnice radi pregledanja.

Nastupa period tretmana društava protiv varoe, i samo u tom cilju, ako je potrebno, košnice otvaramo. Za borbu protiv varoe koristimo zvanično registrovane lijekove, prema uputstvu proizvodača. Shodno narodnoj izreci ,,opreznost je majka mudrosti”, pri tretmanu društava protiv varoe moramo biti oprezni i obavezno provjeravati efikasnost primijenjenog lijeka. Tretmane obavljamo popodne.

Prije početka tretmana, ako imamo mrežaste podnjače, izvlačimo fijoke iz njih, prebrisujemo ih i vraćamo na mjesto. Ako imamo klasične, drvene podnjače, kod 10% košnica, uvlačeći kroz léto, postavljamo na podnjaču papir dimenzija 20×30 cm.

Ovo će nam biti kontrolne košnice. Za njih odabiramo i jaka i slabija društva. Kada pčelarimo sa manjim brojem košnica, kod svih ćemo kontrolisati opadanje varoe.

Sutradan izjutra, poslije prvog tretmana, a prije početka izletanja pčela, ove papire pažljivo izvlačimo. Na njima će biti više ili manje varoa koje su preko noći, pod dejstvom lijeka, otpale sa pčela.

Pročitajte: Koje medonosno bilje da posijemo u blizini pčelinjaka

Kod košnica koje imaju mrežastu podnjaču, izvlačenjem fioke prekontrolisaćemo efikasnost primijenjenog lijeka.

Ako ne pronađemo nijednu otpalu varou, nemojmo se radovati i smatrati da je u košnicama nema. To je samo znak da sa lijekom nešto nije u redu. Tretman treba ponoviti sa drugim sredstvom.

Pri svakom tretmanu efikasnim lijekom kontrolisaćemo, uvijek kod istih društava, broj otpalih varoa. Poslije svakog tretmana broj otpalih varoa će biti sve manji.

Tretman većinom lijekova obično traje oko mjesec dana. Kada na kraju tog perioda, od 10% kontrolisanih društava, kod polovine ne pronađemo nijednu otpalu varou, a kod druge polovine pronađemo po 1-3 varoe, smatraćemo da je tretman uspješno završen.

Sigurno je da nismo istrebili svu varou, ali smo njihov broj sveli na onu minimalnu mjeru koja nam neće pričinjavati probleme, niti zahtjevati nove tretmane, sve do početka septembra naredne godine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI