Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiSaznajte zašto je paradajz voće, a borovnice nisu bobice!

Saznajte zašto je paradajz voće, a borovnice nisu bobice!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lubenice, krastavci, paradajz – doživljavate ih kao voće ili povrće? Bez obzira na to kako ih potrošači vide, u botaničkom smislu veliki broj namirnica koje smo smatrali povrćem ipak pripada voću, i obrnuto.

Možda čudno zvuči, ali nije svo voće – voće i nije svo povrće – povrće.

Termin voća i povrća drugačije se tretira u botanici i kulinarstvu. Međutim, u današnje vrijeme i definicija u kulinarstvu se mijenja – nije tačno da se samo povrće može jesti kao obrok ili uz obrok. Jabuke i grožđe vrlo često možemo naći u obrok salatama, a višnje u prelivu za meso.

Iz ugla botanike

Kada uvidite koliko povrća je u botaničkom smislu voće, shvatićete da postoji još mnogo kombinacija u obrocima gdje je glavni sastojak voće, a ne povrće.

Govoreći iz perspektive botanike, voće je sjemenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cvijeta. Voće pripada višegodišnjim biljkama, te se ne mora saditi svake godine.

S druge strane, povrće nastaje iz drugih djelova biljke, poput korijena, stabla ili lišća. Sadi se svake ili svake druge godine. Postoji mnogo povrća koje dolazi od iste biljke – na primjer, celer je stablo, a kelj lišće.

6 vrsta voća za koje ste možda mislili da je povrće

1. Paradajz

Da je paradajz voće, mnogi već znaju, jer ova dilema je počela još u prošlom vijeku.

U raspravu o tome šta je voće, a šta povrće upleo se američki zakon. Kada je 1884. godine uveden porez od 10% na uvoz povrća, ali ne i voća, Niks koji se bavio uvozom paradajza se pobunio.

On je pokrenuo tužbu u namjeri da pokaže da je paradajz voće, a ne povrće. Tražio je da mu država vrati novac koji su uvoznici plaćali u obliku poreza.

  • Iz ugla botanike, paradajz nastaje oplodnjom cvijeta, što predstavlja osnovnu definiciju voća.

Ipak, sud je donio jednoglasnu odluku da je paradajz ipak povrće. Obrazložili su to riječima da se paradajz koristi za vrijeme obroka, uz ili nakon mesa ili ribe, dok se voće koristi u slatkim jelima i jede na kraju obroka.

2. Paprika

Kada pravimo prilog uz jelo, uglavnom dodajemo papriku. Nikada vam ne bi palo na pamet da napravite slatkiš od paprike, zar ne?

Ipak, i paprika je voće. Možda bi ipak bilo zanimljivo napraviti kolače od paprike?

3. Krastavci i tikvice

Ni krastavci, ni tikvice nisu slatki, i zelene su boje – sve nam govori da je riječ o povrću, ali da li  je?

Imaju neutralan ukus, i najčešće se koriste kao prilog jelu, međutim krastavac i tikvice sadrže sjemenke koje ukazuju na to da je ipak riječ o voću.

4. Masline

Mediteranska ishrana ipak je zasnovana na voću – maslinama. One se gotovo uvijek koriste u pripremi slanih jela i daju im poseban šmek koji ni malo nije voćni.

5. Patlidžan

Gorkog ukusa, tamne boje, zelene unutrašnjosti, ali ipak nije povrće jer sadrži semenke. Gorak ukus patlidžan može da se izgubi ako ga posolite i ostavite da odstoji i pusti tečnost.

6. Grašak

Iako slatkog ukusa, većina smatra da je grašak povrće. Mahuna u kojoj grašak raste je iz cvijeta. Grašak se sadi tako što se osušeni plod koristi kao sjeme, tako da je ipak riječ o voću.

Lubenica i bundeva – ukusne i zdrave voćke?

Plod lubenice pripada porodici tikvi koja je svrstana u povrće. Jednogodišnja je biljka, sade se svake godine, te, po botaničkim shvatanjima, lubenice definitivno pripadaju povrću.

  • I pored dokaza da je lubenica povrće, mnogi tu činjenicu i dalje ne prihvataju. U raznim enciklopedijama lubenica se pominje kao voće, dok je s druge strane u Oklahomi lubenica zvanično državno povrće. U Rusiji se čak i kiseli!

Ova dvojna priroda lubenice čini sve njene djelove jestivim, čak i koru. Iako nije baš najukusnija (kao i u slučaju krarstavca) jestiva je i veoma zdrava.

Možda i ne djeluje toliko nelogično da je bundeva povrće, s obzirom na to da se od nje prave slani pirei, supe ili nadevi.

Otkrijte čari slatkiša od bundeve, ali probajte i jesenje salate koje će vam probuditi čula.

Koje voće pripada bobicama?

Da, bobice jesu voće.

Iz botaničkog ugla, bobice su mesnato voće koje sadrži u plodu više sjemenki.
Ono što iznenađuje je to koje sve biljke su uvrštene u bobice – paradajz, plavi patlidžan, grožđe, persimon i ljute papričice.

Možete li onda da pogodite šta nisu bobice?

Jagode, borovnice, dud i maline. Oni su uvršteni u zbirne plodove. Formiraju male plodove od više jajnika koji ostaju odvojeni, umjesto da budu spojeni u jednu strukturu.

Jagode, kojima su sjemenke spolja, posebno su čudne.

Kod uobičajnog voća kao što su jabuke ili breskve, sjeme je okruženo zidom ploda. Isto se odnosi i na borovnice. Međutim, kako se jagoda povećava, sjemenke se razdvajaju jedna od druge i završavaju na površini ploda, što ne važi za borovnice.

Koje “povrće” vas je najviše iznenadilo i šta kažete na ove botaničke zaključke?

Izvor: organicnet.co

PROČITAJTE:

Mikropovrće – Načini uzgoja i zdravstvene prednosti!

Kako treba prati voće i povrće?

Sađenje u plastičnim čašama je aposlutni hit: Kako da uzgajite voće i povrće bez dinara i bez kapi hemije! /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI