Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSavjeti za njegu lijendera prelijepe ali i otrovne biljke

Savjeti za njegu lijendera prelijepe ali i otrovne biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lijander je mirisni zimzeleni grm koji cvjeta od proljeća do jeseni. Veoma dekorativno izgleda i zbog toga je čest izbor uz kapije ili kuće, pogotovo na Mediteranu. Izuzetno se lako gaji ali ima jednu manu – veoma je toksičan. Ipak, ako se odlučite za njegov uzgoj u nastavku možete da saznate nešto više o tome.

Cvjetovi lijandera formiraju velike grozdove koji dolaze u nijansama bijele, žute, ružičaste i crvene boje. Svaki cvijet ima 5 latica koje se šire poput lopatica ventilatora. Tanki listovi u obliku koplja su glatki, poput kože, što pravi lijep vizuelni kontrast u odnosu na nježne cvjetove.

Lijander se brzo razvija i može da podnese teške uslove, kao što su suša, loša zemlja ili loši uslovi koji postoje pored pruga, ulica gdje prolaze automobili. U dvorištu može biti predivna živa ograda, a jednako lijepo izgleda i samostalno, gdje god da ga posadite.

Pročitajte: Savjeti uz koje će vaš oleander cvjetati kao na moru

Ono što bi trebalo da znate, to je da je ova biljka otrovna, kako za ljude tako i za kućne ljubimce, i da čak i konzumacija male količine može da bude fatalna. Dodatno, ukoliko se zapali, dim je toksičan, a kontakt sa lišćem i cvjetovima može da izazove alergijske reakcije na koži. Ukoliko već imate lijander, najbolje da nosite duge rukave i zaštitne rukavice kada radite oko njega.

Ukoliko se odlučite za posadite lijander u svom dvorištu, u nastavku možete saznati nešto više o tome kako da negujete ovu veoma lijepu dekorativnu biljku.

Njega lijandera

Iako lijander može da se prilagodi svim tipovima zemljišta, ne bi bilo loše da tokom sadnje u zemlju dodate malo organske materije, kao što je kompost, kako bi poboljšali apsorbciju vode i pomogli biljci da se ukorijeni. Takođe, pomoći ćete joj redovnim zalivanjem, koje je neophodno sve dok ne vidite da je počela da raste i da se korijen „primio“.

Iako dobro podnosi sušu, biljku bi trebalo da zalivate jer će izgledati svježe i zdravo. Ako je držite u saksiji, vodite računa da ne bude konstantno mokra zemlja jer lijander ne trpi prekomjernu vlagu. Ako primijetite da je lišće počelo da žuti, to znači da je korijen bio predugo vlažan. Najbolje bi bilo da joj smjenjujete period vlage i suše jer će onda bujnije da raste.

Iako podnosi i polusijenku, žbun će vas bogato nagraditi sa cvjetovima ako biljci obezbijedite osunčano mjesto. Odgovara joj temperatura iznad 10 stepeni, a može da podnese temperaturu do -5, samo ako je u zemlji u dvorištu. Ukoliko lijander gajite u saksiji, neophodno je da ga unesete u zatvoren prostor kada se napolju temperatura spusti ispod nule.

Pročitajte: Nebeske biljke – Ne sade se, a rastu!

Lijander može da naraste preko pola metra, a svake godine raste po 30 centimetara. Naravno, možete da ga orezujete kako bi kontrolisali visinu. On će cvjetati od proljeća do jeseni, a preporuka je da se odstrani uvelo cvijeće kako bi ga zamijenilo novo, mada se pokazalo da to i nije neophodno.

Lijander raste kao žbun, a ukoliko želite od njega da napravite drvo, neophodno je da uklonite sve izbojke pri zemlji i ostavite da rastu samo dva glavna stabla.

Lijander je veoma otporna biljka, a jedino što ga napada su biljne vaši koje mogu da prouzrokuju čađavicu i, naravno, može se pojaviti truljenje korijena ako je prevelika vlaga.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI