Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSavjeti uz koje će cvijeće u vazi duže trajati

Savjeti uz koje će cvijeće u vazi duže trajati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvijeće u vazi će neizbježno da se osuši, ali trajanje svježine može da se produži i nekoliko nedjelja ukoliko preduzmete ovih nekoliko jednostavnih koraka.

Produžavanje svježine cvijeća ili buketa u vazi ili oživljavanje cvjetnog aranžmana koji je počeo da vene je moguće, pogotovo ako je riječ o sezonskom cvijeću koje odgovara vašem podneblju. Po pravilu, ovo cvijeće je samo po sebi izdržljivije.

Prvo, vazu sa cvijećem uopšte nije potrebno da držite na osunčanom mjestu.

Mnogi ljudi žive u zabludi da se rezano cvijeće ponaša kao živa biljka. Naime, kada se odreže, cvijeće više ne vrši fonosintezu. Držite ga dalje od prozora i direktne sunčeve svjetlosti. Ljeti blizu klima uređaja, a zimi dalje od radijatora.

A, šta možete da uradite ako cvijeće u vazi pokazuje znake propadanja?

Kako biste zaustavili proces propadanja, treba paziti da bakterije koje mogu da uđu u vodu ne zaraze stabljike. Ako se to dogodi, voda će dobiti određenu smeđu nijansu.

Voda treba stalno da bude svježa, odnosno svakodnevno da se mijenja. Takođe, operite stabljike i ako su negde trule – odsijecite taj dio.

Pročitajte: Zbog čega su buketi cvijeća toliko skupi?

Takođe, bitno je nahraniti rezano cvijeće, jer promjena vode u nekom trenutku neće više biti dovoljna. Dodavanjem malo šećera daće hranu stabljikama. Možete da napravite sami prihranu, tako što ćete u čašu vode dodati vrlo malo bilo kog bistrog bezalkoholnog pića od limuna i limete. Šećer iz soka će da osigura hranu za cvijeće, a limunska kisela će da smanji pH vrijednost vode.

Ako postoje bakterije u vodi, šećer neće moći da pomogne, ali dodavanje vrlo male količine izbjeljivača (na vrh kašičice) može da dezinfikuje sadržaj u vazi.

Naime, bakterije uzrokuju začepljenje stabljika na mjestu gdje su posječene, te ih sprečava da uzimaju vodu, odnosno da voda putuje biljkom. Na ovaj način cvijeće u vazi štiti se od infekcija. Budući da je dobro razrijeđen, izbjeljivač neće naštetiti cvjetovima.

Na kraju, obavezno uklonite trule stabljike.

Pročitajte: Odlična ideja – Jednostavan trik da cvijeće u vazi izgleda lijepo i raskošno

Cvijeće će vremenom početi da se suši, čak i u najboljim uslovima. Kako njihova ljepota počne da blijedi, ono što je ostalo od aranžmana, preberite. Trule stabljike su već pune bakterija i ne želite da se  prenesu na ostatak aranžmana.

Na ovaj način svoj predivni buket cvijeća možete da držite u valjanom stanju nekoliko nedjelja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI