Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSadnja oraha i određivanje rastojanja i broja stabala po hektaru

Sadnja oraha i određivanje rastojanja i broja stabala po hektaru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rastojanje između voćaka u voćnjacima je različito, kako između redova, tako i u samom redu.

Ono uglavnom zavisi od osobina sorte i podloge, njihove bujnosti, osobina zemljišta, klimatskih uslova, načina obrade, mogućnosti primjene mehanizacije i dr.

Voćke treba saditi na dovoljnom rastojanju, tako da na jedinicu površine stane najveći mogući broj sadnica, ali da se time ne stvori zasjenjivanje koje bi nepovoljno djelovalo na prinos. Razmak treba da objezbedi normalan i maksimalan razvitak krune, tako da bude dovoljno osvjetljenja, a zatim da stablo ima zadovoljavajući hranljivi prostor.

Ranije je preporučivano da razmak između stabala bude takav da voćke mogu, ne samo da se nesmetano razvijaju dostižući maksimalne razmere krune, već i da im se grane na periferiji nikad ne dodiruju.

Međutim, u savremenoj proizvodnji oraha sa primjenom mehanizovanih procesa odstupa se od tradicionalnog shvatanja da je orah voćka koja zahtjeva znatno veći prostor nego druge vrste voćaka. Zbog toga pri određivanju razmaka oraha, odnosno broja stabala po jedinici površine, treba voditi računa o primjenjenom stepenu intenzivnosti i gajenju i o namjeni proizvodnje. Naročito voditi računa o činiocima koji utiču na razmak, kao što su podloge, osobine zemljišta, oblik krune, genetsko-biološke osobine sorte i odlika rejona gdje se zasad podiže.

Izračunavanje broja sadnica oraha

Izračunavanje broja sadnica po jedinici površine (po ha) vrši se tako što se prvo izračuna površina koju zauzima jedna sadnica, pa se s tom površinom podjeli površina jednog hektara. Na primjer, razmak između sadnica je 6 x 5 m. Znači, sadnica zauzima površinu od 30 m2. Za površinu od 10.000 m2 biće potrebno 333 sadnice, jer je 10.000 : 30 = 333.

Postupak iznalaženja broja sadnica u kvadratu i pravougaonom obliku je isti, tj. pomnoži se rastojanje između redova sa rastojanjem između voćaka. Pri sađenju u trougao (šahovski raspored) stane 15 % više sadnica nego sađenjem u kvadrat, odnosno pravougaonik. Tako, na primjer, umesto 333 sadnica koliko stane na jedan hektar kvadratnog rasporeda, pri sađenju u trougao staće 383 sadnica.

Magdalena Todorović

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Preventivne mjere kod borbe protiv prouzrokovača bolesti oraha

Izbor sorti oraha za podizanje zasada

Đubrenje oraha: Obavezna mjera za dobar prinos

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI