Subota, 13 Jula, 2024
spot_img

Sadnja jagoda u jesen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja jagoda u jesen najčešći je termin u našoj zemlji i obično se obavlja od početka septembra do polovine novembra.

Pri ovom terminu sadnje ne očekuju se značajni prinosi u narednoj godini, već tek u drugoj godini poslije sađenja.

Za sađenje jagode koriste se živići iz tekuće vegetacije. No, i ovde živići posađeni ranije, početkom septembra, daju znatno veće prinose u prvoj godini poslije sađenja nego živići posađeni kasnije (novembar). Sadnja jagoda u jesen obavlja se najkasnije do polovine oktobra, da  bi se živići primili do pojave prvih mrazeva.

Zemljište za jagode mora biti dobro pripremljeno. Prekopana ili preorana površina zavisi od veličine parcele i količini sadnje, a treba biti pripremljena na dubini od 30 do 35 cm. Prije pripreme tlo pokrijemo stajskim đubrivom i tada započnemo s oranjem ili kopanjem za pripremu sadnje. Najbolji je način sadnja na uzvišene gredice. Gredice bi nam trebale biti visine 20-25 cm. Pri dnu su gredice normalno širine 70-80 cm, dok su pri visini široke 40-50 cm.

Pročitajte: Ljetna sadnja jagoda – Ovo su ključni koraci za uspješan uzgoj

Jagode su otporne na zimu i ako ih pravilno njegujemo, rast će i donositi plod četiri godine, a nakon tog vremena potrebno je obnoviti nasad.

Folija ili malč

Može se dogoditi da pri berbi imamo određenih problema.
Naime, plodovi koji zbog svoje težine leže na zemlji počinju truliti i oni su izgubljeni. Kako bismo izbjegli tu pojavu, o tome treba razmišljati prije sadnje.

Stoga je dobro ako jagode uzgajamo na foliji. Najpogodnija je deblja crna plastična folija širine oko 50 cm. Folija se prostre po gredici, krajevi se učvrste da ih ne bi dizao vjetar, na svakih 40 cm napravi se rupa i tu se sadi sadnica.

Prednost uzgoja na foliji je u tome što neće biti korova pa nećemo morati plijeviti nasad.
Ako zbog nekog razloga ne želite koristiti foliju, prostor oko jagoda može se malčirati slamom ili usitnjenom drvenom korom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI