Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSađenje i orezivanje BADEMA

Sađenje i orezivanje BADEMA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Badem je pored masline i vinove loze najtipičnija voćka suvih mediteranskih oblasti. Kod nas se ne gaji u onoj mjeri u kojoj postoje uslovi za njega.

SAĐENJE

Pripremanje zemljišta prije sađenja badema mora biti isto tako temljeno kao i prije sađenja ostalih voćaka. Ne smije nas zavesti biološka osobina badema što on bolje podnosi mršavija i suvlja zemljišta nego druge voćke. Iskustvo je pokazalo da nema visokih prinosa badema bez visokih normi hrane, a pojačana ishrana badema povlači za sobom i pojačanu potrošnju vode.

RAZMACI

Na mršavim suvim zemljištima i na kosama bademe treba saditi u razmacima 5×4 m, a na plodnijim zemljištima 6×5 m. Sadi se u jesen (krajem oktobra ili početkom novebra).

OREZIVANJE

Badem se gaji kao drvo niskog, srednjeg ili visokog debla. Pošto je slabe bujnosti, treba ga gajiti sa niskim ili srednjim deblom. U Kaliforniji visina bademovog debla obično je 30 do 40 cm ili 60 do 70 cm, kod nas i u drugim zemljama 130 do 150 cm.

Kod badema se obično obrazuje kotlasta krošnja čiju osnovu čine tri primarne grane bez provodnice. Na svakoj od ove tri glavne grane ostavićemo po dvije sekundarne grane. Poslije ovakvog formiranja krošnje badem se ne smije mnogo orezivati, a uklanjaju se samo bolesne i suve grane, zatim se djelimično uklanjaju one koje se ukrštaju i koje idu u unutrašnjost krošnje. U starijim godinama bademovo drvo se može podmladiti.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Badem – Šta je važno za uspiješan uzgoj ovog cjenjenog voća?

Ne pretjerujte – Bademi su blago, ali u ovoj količini

Zašto bi bademe trebalo namočiti u vodu preko noći?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI