Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSačuvajte pčele - ne prskajte voće u cvijetu sa insekticidima!

Sačuvajte pčele – ne prskajte voće u cvijetu sa insekticidima!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pred početak cvjetanja voćaka pčelari apeluju na poljoprivrednike da ne prskaju voće u cvatu. Na taj način se pravi dvostruka šteta, jer je dokazano da prskanje voća u vrijeme cvjetanja ne samo da ne daje nikakve rezultate, već se tako uništavaju pčele koje su glavni oprašivači voća, ističu u pčelarskim udruženjima i navode da voće oprašeno pčelama ima za 30 do 45 odsto veću rodnost.

Ukoliko štitimo voćke od štetnih insekata tretiranje treba da obavimo do početka cvjetanja – “faza belih pupoljaka”, a sledeće tretiranje nakon precvetavanja, kada dolazi do opadanja bijelih, kruničnih listića, upozoravaju zaštitari bilja.

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja APSOLUTNO zabranjuje prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima otrovnim za pčele. Prethodni Zakon o zaštiti bilja dozvoljavao je najavljivanje prskanja pčelarima 48 sati prije tretmana, ali toga više nema.

Zakonom su za neodgovorne poljoprivrednike predviđene kazne. Poljoprivrednik je sada apsolutno odgovoran ako otruje pčele prskanjem otrovnim sredstvima u cvjetanju, i za to plaća veliku naknadu totalne štete pčelaru, i do 500 KM košnici.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI