Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRuska "rampa" stvara gubitke mesnoj industriji u Srbiji

Ruska “rampa” stvara gubitke mesnoj industriji u Srbiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najvećim srpskim kompanijama u mesnoj industriji ni poslije četiri mjeseca od zabrane nije ’podignuta rampa’ ka tržištu Rusije.

Kad su krajem maja i početkom juna ruske veterinarske službe uvele „crveno svjetlo“ za meso i mesne proizvode firmama „Matijević“, „Carnex“, „Zlatiborac“ i „Big Bull Foods“, zbog neusklađenih propisa i papirologije, očekivalo se da će problem biti ubrzo rješen. Ovako, od rješavanja problema, počeli su samo da se bilježe gubici domaćih proizvođača. Rusku zabranu dodatno je „užarila“ i nedavna pojava opasne zarazne bolesti – afričke kuge svinja.

Kako saznaju „Novosti“ u Ministarstvu poljoprivrede, do problema je došlo zbog nedostatka sljedljivosti proizvoda i jasnih procedura. Rusko tržište je ozbiljno, ne trpi propuste i ima stroge zahtjeve, a ovi nedostaci su im bili dovoljni da izazovu neku sumnju.

Zvanična zabrana izvoza za ove kompanije počela je 4. juna, a kompanije su tada izjavile da je odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor to uradila zbog neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razrješe u kratkom roku. Do danas, ništa nije rješeno.

– Naša kompanija je sredinom juna dostavila izveštaj o urađenim korekcijama svih stvari koje je u našim proizvodnim objektima u Mačkatu Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije naznačila kao neusaglašene sa normativima Evroazijske ekonomske unije – kažu u kompaniji „Zlatiborac“ i dodaju:

– Sve što je bilo do nas je rješeno, a o tome smo predali i dokaze Upravi za veterinu. Za sada nemamo informacije o eventualnom ponovnom dolasku ili preispitivanju odluke, ali ni kada bi zabrana mogla biti ukinuta.

Prema riječima nadležnih u kompaniji „Zlatiborac“, kada se zatvori tržište kakvo je rusko, jasno je da možete očekivati srazmerne gubitke. Ono što je u velikoj meri omogućilo amortizovanje ovog „udara“ je činjenica da su sve isporuke koje su krenule u Rusku Federaciju prije stupanja na snagu zabrane, došle do kupaca u Rusiji.

– Ukoliko uskoro ne dođe do otvaranja izvoza, svi ćemo beležiti značajne gubitke, kako proizvođači, tako i naša zemlja, Dodatne probleme, svakako, predstavalja i pojava afričke kuge svinja u Srbiji, sa kojom su se suočili svi proizvođači i izvoznici, nedugo posle suspenzije izvoza na tržište Ruske Federacije – kažu u „Zlatiborcu“.

Krajem aprila, Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, radila je kontrolu u šest srpskih kompanija za porizvodnju mesa i mesnih prerađevina. Posle detaljne kontrole objavila je da su utvrđene „ozbiljne nepravilnosti“ u četiri kompanije, posle čega im je privremeno obustavljen izvoz.

– U najkraćem roku korigovali smo sve zamjerke koje su bile naznačene u izvještaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije – kažu u kompaniji „Carnex“ i dodaju:

– Do ovog trenutka nemamo nikakvih informacija o sprovođenju postupka i o eventualnom preispitivanju odluke od Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor. Ne znamo ni kada bi zabrana mogla biti ukinuta. Što se tiče izvoza u zemlje EU, tu se situacija nije promenila, jer „Carnex“ izvozi konzerve i gotova jela.

Izvor: Novosti.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI