Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRumunski senatori žele ozakonjenje lova na mrke MEDVJEDE

Rumunski senatori žele ozakonjenje lova na mrke MEDVJEDE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trenutno u Rumuniji živi najveća populacija medvjeda u Evropi. Ova zemlja bi uskoro mogla da donese zakon kojim se omogućava lov na mrke medvjede, na period od pet godina. Predlog je podijelio i građane i političare.

Rumunski senatori su predložili da sezona lova na mrkog medvjeda bude otvorena od 1. aprila do 30. maja i od 1. septembra do 31. decembra.

Oni su podržali odstupanje od Evropske direktive o zaštiti medvjeda, ističucći koristi projekta za poljoprivrednike koji trpe velike gubitke zbog štete koju im nanose medvjedi.

Međutim, opozicija ističe da projekat krši Evropsku direktivu o staništima, pa stoga rizikuje da bude proglašen neustavnim, uključujući i to što nema mišljenje Evropske komisije.

To je potvrdila i Livia Ćimpoeru iz Svjetskog fonda za prirodu, koja je rekla da je to odluka koja rizikuje da pokrene postupak protiv Rumunije, jer flagrantno krši Direktivu o staništima.

S obzirom na to da im se prirodna staništa smanjuju, sve više medvjeda spušta se u naseljena područja u potrazi za hranom. Danas se često mogu videti na planinskim putevima ili u planinskim odmaralištima, gde hranu traže u kontejnerima, a ponekad ih hrane i turisti.

Međutim, broj napada medvjeda na ljude takođe se povećao, jer se mnogi turisti previše približavaju životinjama kako bi ih hranili, slikali ili snimali.

Nedavno je ženka medvjeda sa dva mladunca napala dvije osobe u oblasti Кovasna u Centralnoj Rumuniji. Medvjedi su prvo pokušali da napadnu ovcu, ali su ih pastiri otjerali. Potom su pobjegli u selo. Mještani su pokušali da ih uplaše, ali jednog od njih medvjed je ipak uspio da ugrize.

„Ostavila je mladunce ispod nekog grmlja, a onda je došla pravo do mene. Zgrabila me i učinila mi ovo“, rekao je pastir pokazivajući na svoju ranu. „Zgrabila je žrtvu i počela da je grize“, dodao je drugi.

Odluka rumunskih senatara o ponovnom lovu na medvjede podjelila je mišljenja. Dok aktivisti koji se bave zaštitom životinja kažu da medvjedi napadaju zbog nedostatka hrane i masovnog krčenja šuma koja se događa u Rumuniji u posljednjih 30 godina, neki lovci ističu da je, bez obzira na to, medvjeda previše.

Berek Barna, predsednik Udruženja lovaca „Pro Silva“, ističe da je ovo dobra odluka za sigurnost ljudi.

Sa druge strane, Paula Ćotlos, potpredsednica udruženja  „Milion prijatelja“, nada se da se neće ubijati ženke medvjeda sa mladuncima ili mlade medvjede. To je odluka vrijedna žaljenja, kaže ona, jer postoje različita rješenja za smanjenje populacije medvjeda.

Lučian Trufin, Senator, ističe da je riječ o desetinama građana koje su napali medvjedi, neki su čak izgubili živote.„Mislim da bi prioritet trebalo da nam budu životi ljudi, a nakon toga medvjedi i njihova staništa.“

Drugi senator, Mihai Gotiu, navodi da su staništa medvjeda uništena i da se prvo mora rešiti uzrok. „Činjenica da sada možemo da ubijamo medvjede, neće rješiti problem.“

Jedan stanovnik iz grada Baile Tušnad, iz okruga Кovasna, kaže da imaju mnogo problema u tom gradu sa medvjedima. „Svaki dan kada dođe veče djeca više ne smiju da ostaju napolju.“

Prema važećem zakonodavstvu, lov na medvjede u Rumuniji je zabranjen 2016. godine, a Ministarstvo životne sredine svake godine odobrava lovne kvote, u naučne svrhe ili zbog upravljanja populacijom medvjeda.

Rumunija je tako postala dom najveće populacije smeđeg medvjeda u Evropi. Procjenjuje se da ih u svijetu ima više od 200.000, a oko 7000 nalazi se u karpatskom regionu Rumunije.

Izvor: RTS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI