Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Rezidba maline na rod

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba maline na rod vrši se u dva navrata, po završenoj berbi i u proljeće neposredno pred kretanje vegetacije.

Po obavljenoj berbi sve izdanke koji su donijeli rod potrebno je ukloniti do zemlje. Pored izrođenih izdanaka, uklanjaju se i polomljeni i bolesni izdanci kao i mladi previše bujni izdanci.

Radi sprječavanja pojave bolesti i štetočina sav orezani materijal izneti iz malinjaka i spaliti. Ostavljene izdanke, koji će doneti rod u sljedećoj godini ne vezivati za žicu.

U proljeće, neposredno pred kretanje vegetacije, vrši se odabir ostavljenih izdanaka. Biraju se zdravi, dobro razvijeni izdanci (po dužnom metru 6- 8 izdanka). Ostavljeni izdanci trebalo bi da imaju dobro razvijene pupoljke čitavom dužinom, da se ne granaju i da su bez vidljivih oštećenja. Ostale izdanke je potrebno oštrim makazama ukloniti do zemlje.

Pročitajte: Razmjeravanje površine i obilježavanje mjesta za sadnju maline

Pošto se izdanci maline povežu za dva reda žice, vrši se njihovo prekraćivanje. Izdanci se prekraćuju na 2-3 pupoljka iznad gornjeg reda žice.

Rezidba u vegetaciji, takozvano zakidanje izdanaka, obavlja se tako što se svi mladi izdanci koji izbiju iz zemlje do sredine maja uklanjaju iz osnove. Ovu mjeru je potrebno izvoditi u nekoliko navrata. Optimalno vrijeme je kad mladi izdanci imaju porast u visinu 10-15 cm jer su zeljasti i lako ih je ukloniti, za razliku od starijih koji počinju da zdrvenjavaju, pa se moraju uklanjati oštrim makazama.

Izvor: dipl. inž. Srećko Vukašinović, PSSS Niš

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI