Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiReakcija Udruženja mljekara povodom novonastale situacije

Reakcija Udruženja mljekara povodom novonastale situacije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poštovane dame i gospodo, građani i građanke, poljoprivrednice i poljoprivrednici,

Dopustite da Vam se i mi obratimo u ime našeg Udruženja i da kažemo par riječi. Na prvom mjestu sve molimo da poštuju preporuke nadležnih organa u svrhu sprečavanja širenja zaraze i zaštite zdravlja svih nas.

Veoma teška situacija koja je između ostalog potakla ljude na solidarnost i saradnju, ali i pokazala značaj domaće proizvodnje. Evo već vidimo da veliki broj država u našem bližem i daljem okruženju u potpunosto zatvara sve granice. Čujemo informacije da veliki broj vozača odbija da vozi. Znači polako postajemo odsječeni od svijeta, a ne proizvodimo dovoljno.

Prije par dana su domaći mediji objavili informaciju da BiH ne proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovnike i to je istina. U 2019. godini BiH je uvezla preko 3 miljarde KM poljo-prehrambenih proizvoda, a to je cca budžet Republike Srpske. Izvoz je daleko manji. Znači mi nismo sposobni ni svoje potrebe da podmirimo.

I šta još ako nam zatvore skroz granice?

Ko će nam dati brašno, mlijeko, meso?

A da kupujemo tih 3 milijarde od domaćih proizvođača, ne samo mlijeka i goveđeg mesa, da ne govorimo o nama, nego i žitarica, povrća, svinjetine, jagnjetine, voća…. možda bi bili dovoljno razvijeni da bar sa gledišta potrebe za hranom ne strepimo sada.

Nije svaki dan vrijeme za sjetvu, nego samo onaj dan koji treba da se sije. Krave se moraju nahraniti i pomusti svaki dan.

Na kraju poštovane  dame i gospodo, građani i građanke, poljoprivrednici, želimo da Vas obajvestimo da mi nastavljamo da zajedno sa našim otkupljivačima i prerađivačima radimo da obezbjedimo prehrambenu sigurnost našeg stanovništva koliko god je to u našoj moći i radićemo na tome.

Ali treba nam i Vaša podrška da kupujete domaće i kad prođe kriza. Jer ko zna kakva nas vremena očekuju. 

Vaše Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske sa našim partnerima Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, MI 99 i INMER Gradačac, Pađeni Bileća, Meggle Bihać i druge. 

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA

Vladimir Usorac

Objavljeno  20.03.2020.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI