Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaRastvor od BIJELOG LUKA protiv plamenjače paradajza: Prirodno rješenje iz vaše kuhinje

Rastvor od BIJELOG LUKA protiv plamenjače paradajza: Prirodno rješenje iz vaše kuhinje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U svijetu organskog vrtlarstva, prirodni pripravci sve više dobijaju na popularnosti kao efikasna i ekološki prihvatljiva sredstva za zaštitu biljaka. Jedan od takvih preparata, koji se pokazao izuzetno djelotvornim u borbi protiv plamenjače paradajza, je rastvor od bijelog luka.

Plamenjača paradajza (Phytophthora infestans) predstavlja ozbiljnu prijetnju za paradajz, uzrokujući značajne gubitke u prinosu. Međutim, uz jednostavan organski pripravak, moguće je zaštititi vaše biljke bez upotrebe hemijskih pesticida.

Priprema i primjena rastvora od bijelog luka

Bijeli luk je poznat po svojim antifungalnim svojstvima, što ga čini idealnim saveznikom u borbi protiv plamenjače. Priprema ovog prirodnog preparata je jednostavna i zahtijeva minimalno vremena i resursa.

Sastojci:

  • 40 g bijelog luka
  • 10 litara vode

Postupak pripreme:

  1. Bijeli luk samljeti.
  2. Dobijenu smjesu potopiti u 10 litara vode.
  3. Ostaviti da odstoji 24 sata.
  4. Nakon 24 sata, procijediti tečnost.

Upotreba: Pripremljeni rastvor koristi se za prskanje paradajza kao preventivna mjera protiv plamenjače. Preporučuje se prskanje svakih 15 dana, kao i nakon svake kiše, kako bi se osigurala stalna zaštita biljaka.

Ovaj prirodni pripravak ne samo da je efikasan, već je i ekološki prihvatljiv, neškodljiv za ljude i životnu sredinu. Vrtlari koji preferiraju organski pristup mogu sa sigurnošću koristiti ovaj rastvor, znajući da će njihovi paradajzi biti zaštićeni na prirodan način, piše agrosavjet.com

Koristeći rastvor od bijelog luka, možete doprinijeti očuvanju okoline i zdravlju vaše porodice, dok uživate u bogatom prinosu zdravih i ukusnih paradajza. Ovaj recept je još jedan dokaz da se priroda često može pobrinuti za sebe, pružajući nam sve što je potrebno za održavanje zdravih biljaka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI