Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaRajna Soldat profesor, direktor i poljoprivrednik

Rajna Soldat profesor, direktor i poljoprivrednik

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rajna Soldat  svakodnevno direktor u  Dubravama kod Gradiške i poljoprivrednik u Jakupovcima kod Laktaša

Rajna Soldat, profesorica matematike i direktorica osnovne škole u Dubravama kod Gradiške, slobodno vrijeme provodi u svojoj mirnoj oazi, u krugu vikendice u laktaškom selu Jakupovci. Prelijep pogled prilikom vedrog vremena ukazuje na Laktaše i sela iz župskog dijela opštine, sa desne strane Vrbasa. Rajna je oko vikendice zasadila pravu malu botaničku baštu. Spojila je  lijepo i korisno. Na sve strane domaće autohtono i egzotično voće, povrće u punom rodu, pa čak i batat. O cvijeću bi se mogla napisati najljepša priča. Reklo bi se, Rajna je beskrajna!

-Osim vinove loze, tu su  japanske jabuke, kupine, maline, razne bobice,šljive, razno cvijeće, penjačice i neizbježne maćuhice. Obožavam fizički rad oko vikendice, to me odmara, Radujem se biljkama, njihovim promjenama, listanju, cvijetanju, a pogotovo u vrijeme dozrijevanja plodova. kaže Rajna.

Njeno imanje nalazi se na prvom brdu u Jakupovcima,odakle počinje planina Kozara. Radna atmosfera primjetna je na svakom koraku. Makaze, veće i manje, rukavice, razne alatke ukazuju na to da se radi punom parom.

-Od ranog proljeća ili kraja zime sama orezujem vinovu  lozu i voće, kupine i maline, te razne loze i ruže penjačice.Volim sve sama proizvesti. Sijem i rasadu za plastenik, uzgajam luk i bijeli i crveni, pa čak i bamiju.Tu su i šparoge, a od rariteta se mogu pohvaliti japanskim jabukama koje rađaju, kaže Rajna.

 Proizvodnja bez hemije, a navodnjavanje kišnicom

U Rajninoj bašti  u funkciji je i sistem za navodnjavanje za navodnjavanje kap po kap. Tu je posuda za vodu od hiljadu litara. Za navodnjavanje Rajna koristi najprirodniju vodu – kišnicu. Marljivo je sakuplja i  koristi u sušnim danima.

-Nema potrebe da koristim ništa vještačko. Ustvari čovjek koji živi u skladu sa prirodom dostiže posebnu duhovnu dimenziju. Onda on posebno gleda, cijeni i voli ljude. Ja sam očigledan primjer ove moje teorije. Radim u Dubravama, multietničkoj sredini u kojoj osim najbrojnijih Bošnjaka žive i Romi i Srbi. Za   pet godine moga rada u Dubravama naučila sam mnogo. Ljudi me poštuju i ja poštujem njih i to mi je važna životna lekcija, kaže Rajna.

Ova matematičarka sa  neprestanim prirodnim osmjehom i veselim očima kaže da bi da je u moći napravila promjene u prosvjeti. U prvi plan bi stavila vaspitanje, pa tek onda obrazovanje djece.

-Djeca u mojoj školi su dobra, neiskvarena i iskrena. Biće od njih dobri ljudi. Od malena ih treba učiti da poštuju prirodu, svoje i tuđe roditelje, dobre ljude, selo i poljoprivredu. Lako je kasnije na takvo vaspitanje nadograditi potrebno znanje, kaže Rajna,inače matematičarka po profesiji, kojoj je matematika i vodilja kroz život. Uspjela je riješiti mnogobrojne probleme u nekada devastiranoj školi u Dubravama, koja nakon rekonstrukcije i uređenja dvorišta spada u red najljepših škola u regiji.

Škola u Dubravama

Rajna Soldat kao ‘čist vojnik’

 Rajna priznaje da  na život gleda kao  na rješavanje zadataka. I čim riješi jedan, traži drugi. Vjeruje da će  se baviti zadacima i kada ode u penziju.

-Mnogo  obaveza i poslova ostavila  sam za penzionerske dane. Sve će u tom period dobiti novu dimenziju. Sada se svakodnevno susrećem sa  stotinama djece i odraslih ljudi. U penziji ću biti okružena mojim unučićima, djecom, prijateljima i biljkama kojima pružam neograničenu ljubav, kaže Rajna Soldat, direktorica škole sa najzanimljivijim imenom i prezimenom ne samo u Gradišci i Laktašima, već i šire.

-Rajna je njemačka rijeka , a na njemačkom jeziku znači čisto. Soldat je vojnik. Ja sam čist vojnik. Mala je razlika između matematičara i vojnika. Oboje rješavaju zadatke. Ja ih , eto, rješavam sa ljubavlju, jer volim prirodu, šumu, gljivarstvo, poljoprivredu, te vrijedne i dobre ljude, kojih na moju sreću u našem kraju ima još uvijek dovoljno”, rekla je Rajna Soldat, koja je za vrijeme radnog vremena direktorica škole u gradiškoj opštini, a popodne poljoprivrednica,  u susjednoj, laktaškoj opštini.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

 

 

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI