Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPrvi put u RS i regionu, besplatna aplikacija "CARPO" - za manje...

Prvi put u RS i regionu, besplatna aplikacija “CARPO” – za manje troškove u poljoprivredi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Riječ je o jedinstvenom sistemu u regionu koji će doprinijeti i bitno manjem korišćenju pesticida, odnosno zdravijim proizvodima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić predstavio je u Banjaluci  Carpo (Karpo) softver koji bi poljoprivrednim proizvođačima trebalo da omogući pravovremene informacije na osnovu kojih će moći da zaštite zasade od biljnih bolesti, budu efikasniji i imaju veće prinose.

Riječ je o jedinstvenom sistemu u regionu koji će doprinijeti i bitno manjem korišćenju pesticida, odnosno zdravijim proizvodima.

Manje pesticida – manji troškovi proizvodnje

Pašalić je pojasnio kako se ova besplatna aplikacija može instalirati na računare i mobilne telefone te da je jednostavna za upotrebu te omogućava pregled vremenske prognoze i uslova na mikrolokaciji određenog gazdinstva, navodi RTRS.

Savjetodavci će moći da, na osnovu te informacije, proizvođačima unaprijed daju odgovarajuće preporuke kada i čime da tretiraju svoje zasade kako bi ih zaštitili od bolesti i infekcija. Ranije su to radili više puta i koristili više pesticida nego što je potrebno, što je povećavalo troškove proizvodnje“, rekao je Pašalić.

Put od njive do trpeze

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković izjavio je da će ovaj moderni servis biti od velike pomoći poljoprivrednicima, ali i potrošačima.

Riječ je o savremenom pristupu poljoprivredi i ovaj servis preventivno daje proizvođačima informacije o stanju i potrebama za hemijski tretman određenih kultura. Takođe, potrošači će pomoću određenih internet aplikacija moći da prate put proizvoda od njive do trpeze“, istaknuo je Marinković.

Poljoprivredni proizvođač Dalibor Panić naglasio je da će ova aplikacija omogućiti “pametnu poljoprivredu“, racionalnije korišćenje preparata za zaštitu biljaka i proizvodnju kvalitetnijih i zdravijih proizvoda.

Bolest možete prijaviti savjetniku

Na Google Playu piše kako ovaj sustav koristi opažanja iz mreže agrometeoroloških stanica ministarstva, vremenske prognoze iz numeričkih sustava predviđanja vremena i determinističkih bioloških modela za izradu prognoze napada štetočina i bolesti za različite vrste kultura koje se uzgajaju. Na temelju tih predviđanja sustav šalje upozorenja i obavijesti za korisnike, poljoprivrednike ili agronome, kako bi poduzeli sve potrebne mjere i zaštitili svoje usjeve.

Također, kroz sustav korisnici imaju mogućnost prijaviti pojavu bolesti savjetniku službe za proširenje ili učitati fotografije pogođenih usjeva i poboljšati rezultate modela prilagođavanjem parametara modela stvarnom stanju u svojim poljima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI