Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPrva plantaža kestena u BiH vrijedna gotovo 23 hiljade KM

Prva plantaža kestena u BiH vrijedna gotovo 23 hiljade KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje u kojem učestvuju Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora, potpisan je ugovor za plantažni uzgoj kestena. Ugovor su potpisali načelnik općine Bužim Mersudin Nanić i direktor poduzeća “Berry project” d.o.o. iz Bihaća Mušić Nedžad kao izvođač radova na prvoj plantaži kestena koja će biti podignuta u MZ Radoč, u reonu Križa.

Ukupna vrijednost projekta je 22.942,73 KM. Projekat “Zaštita i promocija kestena” finansiran je grant sredsvima Interreg IPA Programa, a Općina Bužim u ovom projektu učestvuje sa 20% vlastitih sredstava, stoji u saopštenju na stranicama Općine Bužim.

U Evropskoj uniji najveći proizvođač i prerađivač plodova kestena je Italija, s proizvodnjom od oko 50.000 tona godišnje. Nakon nje, su Španjolska i Francuska. Kod nas se pitomi kesten praktično ne uzgaja, već je njegovo iskorištavanje svedeno na eksploataciju u šumi, tako da će prvi zasad kestena na ovom području biti dobra prilika i osnova za ozbiljniji pristup na očuvanju kestenovih šuma i podizanje proizvodnje kestena na jedan viši nivo.

Najznačajnija lokacija kestena u Bosni i Hercegovini je upravo područje Cazinske krajine, a naročito okolina Pećigrada gdje se kesten nalazi na nadmorskoj visini od 300 do 400 m. Tu su zime hladnije nego u ostale dvije lokacije kestena u BiH, gdje je izdržao niske zimske temperature i do -23 stepena Celzijusa, a neke kratkotrajne i do -25 stepeni Celzijusa.

Izvor: AgroKlub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI