Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiProizvodnja sigurnih prehrambenih proizvoda - krajnji cilj Vlade FBiH

Proizvodnja sigurnih prehrambenih proizvoda – krajnji cilj Vlade FBiH

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Federalna vlada je na današnjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za veterinarstvo”, utvrđen Budžetom FBiH za ovu godinu, u iznosu od 2,5 miliona KM, a realizacija ovih sredstava će zavisiti od ostvarenih prihoda u Budžetu Federacije BiH, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će Programom raspoređena sredstva dostaviti njihovim korisnicima, koji su ih dužni koristiti u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta FBiH i Zakonom o veterinarstvu, a Federalnom ministarstvu finansija će podnostiti tromjesečni izvještaj o njihovom utrošku.

Kako je navedeno u ovom programu, tokom 2020. godine u Federaciji BiH će biti nastavljeno dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uvjeti za plasman naših proizvoda na strano tržište.

Također, bit će nastavljena realizacija Programa za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji BiH. Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno poduzimanje mjera za suzbijanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje zaraznih bolesti.

Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je riječ o realizacija ovog programa i zbog toga se sprovodi službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi bile utvrđene smjernice za daljnje preventivno djelovanje.

Duplo jeftinije zakupnine poslovnih prostora

Usvojivši informaciju u vezi s umanjenjem zakupnine za korištenje poslovnih prostora kojima upravlja Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Federalna vlada je zadužila ovu službu da za 50 posto umanji iznose zakupnine.

Ukoliko sadašnja situacija s pandemijom dulje potraje, predloženo je da od 1. aprila ove godine pa do prestanka proglašenja stanja nesreće, plaćanje zakupnine bude potpuno obustavljeno.

Ovo je učinjeno u skladu s novonastalim okolnostima koje se odnose na pandemiju korona virusa, zbog nemogućnosti poslovanja određenih subjekata na teritoriji Federacije BiH, a s ciljem jednakog tretmana svih zakupaca.

Na sjednici su još donesene odluke o staroj deviznoj štednji, o smanjenju doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenih u inostranstvu. Takođe, podržana je inicijativa za kredit kod Svjetske banke i organizaciji rada federalnih organa.

PROČITAJTE:

Za tri nedjelje na zalihe potrošeno 16,6 miliona evra

Počinje podjela regresiranog goriva

Izvor: agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI