Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiProizvodnja mlijeka u USK manja za 1,5 miliona litara

Proizvodnja mlijeka u USK manja za 1,5 miliona litara

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na području Unsko-sanskog kantona u protekloj kalendarskoj godini došlo je do drastičnog smanjenja proizvodnje sirovog mlijeka i u odnosu na 2018. godinu proizvedeno je oko 1,5 miliona litara manje, pokazuju podaci koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede USK.

Proizvodnja mlijeka je smanjena u protekloj godini i imamo općine gdje je ova vrsta poljoprivredne proizvodnje značajno umanjena. Ukupna godišnja proizvodnja mlijeka na području Unsko-sanskog kantona u protekloj godini iznosila je 33 miliona litara i po tome smo i dalje lideri u Federaciji BiH.

Kazao je Sulejman Kulenović, resorni ministar poljoprivrede.Također, dodaje kako je tokom prošle godine došlo i do smanjenja broja muznih grla kojih je za oko 200 manje u odnosu na 2018. godinu. Prema statističkim pokazateljima, proizvodnja mlijeka u USK je u posljednjih pet godina pala za oko 10 posto, a broj mliječnih grla smanjen sa 15.000 na 12.000.Udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u Unsko-sanskom kantonu navode kako su nedostatak radne snage, nedovoljni poticaji i zakonska neuređenost najveći problemi s kojima se suočava ovdašnja poljoprivredna proizvodnja.Predstavnici tih udruženja nedavno su zatražili da se uvede više reda u sektor agrara po uzoru na evropske zemlje te veća izdvajanja za kapitalne investicije.Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka iz Cazina, istakao je kako je zbog teških uslova poslovanja više od hiljadu malih poljoprivrednika u tom gradu ugasilo proizvodnju.

Problemi su raznovrsni, a jedan od najvećih je što ne postoji zaštitna cijena mlijeka i tražimo da se ona uvede. Sadašnje stanje osigurava samovolju otkupljivača koji su u situaciji da nas ucjenjuju, bilo da se radi o otkupu mlijeka ili tovljene stoke.

Kazao je Lipović.Ahmet Alibabić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Krajina” iz Bihaća, kaže kako je trenutno najveći problem u poljoprivrednoj proizvodnji kako pronaći radnu snagu.

Dešava se ono na šta smo upozoravali prije nekoliko godina: farme se prazne i ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje jer je bavljenje poljoprivredom postalo krajnje neizvjesno.

Kaže Alibabić.Izvor

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI