Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiProdali bika za 1,51 miliona dolara - novi svjetski rekord

Prodali bika za 1,51 miliona dolara – novi svjetski rekord

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Schaff Angus Valley (SAV) postavio je novu svjetsku rekordnu cijenu nakon što je prodao svog bika imena America za 1,51 milion dolara! 

Dakle, preko 1,7 miliona KM cijena je koju je 9. februara dostigao bik na godišnjoj prodaji uzgajivača Schaff Angus Valley, na ranču u blizini Saint Anthonyja, u Sjevernoj Dakoti, SAD.

Prodaja ovoga bika na aukciji je trajala šest minuta prije nego se oglasilo zvono da je prodaja gotova. Posljednju ponudu dala je Herbster Angus farma iz Fall Cityja, Nebraska, piše portal Drovers.

Prošle je godine SAV prodao bika imena Elation za 800.000 dolara što je također bio svjetski rekord kojega su sami oborili ovogodišnjom prodajom, za skoro dvostruku cijenu. Godinu prije toga, dakle 2017., također su oborili svjetski rekord s prodajom bika za 750.000 dolara.

Nekoliko videozapisa koje je podijelio reporter Will Bollum na Facebooku i Twitteru ostvarili su veliki interes na tim društvenim mrežama.

Zanimljivo je da kupac, Herbster Angus farma zadržava pravo na 80 posto sperme ovoga bika, dok njegova matična farma SAV, ima pravo na 20% njegove sperme.

U prodajnom katalogu bik America istaknuto je kako se ovo govedo isticalo od prvog dana. Bik je sa samo 205 dana starosti imao 502 kilograma. “Ovaj bik se odlikuje pravim karakteristikama za ovu vrstu goveda – dugim tijelom, čvrstoćom i masivnošću“, stoji u katalogu.

Očekuje se kako će bik America imati značajan uticaj na komercijalno mesno govedarstvo.

Angus je tovna pasmina goveda i spada u poluintenzivne mesne pasmine koje karakterizira genetska bezrožnost. Pod pojmom Angus podrazumijevaju se dvije pasmine, Crveni Angus i Crni Angus. Ova pasmina ima dobre tovne sposobnosti, manje probleme s teljenjem, a telad je vitalna i brzo napreduje. Karakteriziraju ih dobar prirast, konverzija hrane i iskorištenje krme te pogodnost za uzgoj u sustavu krava-tele.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI