Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetPriprema traktora za proljećnu sezonu

Priprema traktora za proljećnu sezonu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Održavanje traktora prije početka rada, odnosno puštanja u rad poslije zimskog perioda mirovanja nije komplikovan process ukoliko je kvalitetno urađena priprema prije zime.

U tom periodu je bilo poželjno da je traktor bio postavljen na podmetače (klocne) zbog zaštite guma, pa je sada potrebno mašinu spustiti na ravnu, tvrdu podlogu i provjeriti pritisak u gumama.

Zatim treba ugraditi akumulator, provjeriti nivo elektrolita koja mora biti 1 centimetar iznad ploča – elektroda, a ako nije, treba dodati destilovanu vodu i spojiti kablove (+,-). Ukoliko je akumulator novije proizvodnje gdje se ne dosipa elektrolit, trebalo bi provjeriti nivo napunjenosti i ako je prazan dopuniti ga na elektro ispravljaču. Isto tako treba provjeriti nivo ulja u motoru, transmisiji/hidraulici traktora i prečistaču vazduha.

Pročitajte: Konzervacija i zaštita traktora za zimu

Ako je u rezervoaru goriva bilo malo, sada se dopunjujue do maksimuma. Treba obratiti pažnju na čistoću goriva, posebno ako se puni iz vlastite cisterne. Opasno je ako se poslije punjenja rezervoara eventualne zaostale kapljice goriva ne uklone suvom krpom (pamučni pucval). Razlog tome je i osjetljivost na nečistoće uređaja za dovod goriva kod dizel motora, koja uzrokuju česte zastoje rada motora traktora.

Poljoprivredna mehanizacija se sastoji od mnogobrojnih mašina, oruđa i aparata koji u današnje vrijeme neprestanog napretka u tehničkom i tehnološkom smislu postižu vrlo visoke cijene koštanja, koje moraju opravdati svojom pouzdanošću, preciznošću, učinkom I jednostavnošću u radu.

Pročitajte: Na šta obratiti pažnju pri kupovini polovnog traktora

Da bi to postigli u velikoj mjeri je zaslužan čovjek – rukovaoc mašinom, koji mora biti osposobljen za rad sa skupom poljoprivrednom mehanizacijom, a koja obuhvata redovno i kvalitetno održavanje. Od tako obučenog proizvođača možemo očekivati da će svoj posao obavljati odgovorno i sa zadovoljstvom, a rezultat toga će biti veća proizvodnja i veći profit.

Izvor: dipl. Ing. Željko Lazić, Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Srbije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI