Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoPOVREDE PAPAKA smanju mliječnost krava za 40% - Kako ih spriječiti?

POVREDE PAPAKA smanju mliječnost krava za 40% – Kako ih spriječiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko se krave gaje po principu „slobodnog uzgoja“, neophodno je pojačati preglede papaka u zimskom periodu kada su uglavnom u zatvorenom prostoru. Posebno je važno provjeravati papke kod krava koje su stalno u zatvorenom prostoru zbog toga što krave provode više vremena stojeći na betonu i imaju povećan kontakt sa vlažnom podlogom.

Cijelu težinu krave, koja iznosi nekoliko stotina kilograma, nose njeni vrhovi prstiju, odnosno ta težina je raspoređena na vrlo maloj površini. Zbog toga je važno smanjiti period stajanja krave i produžiti vrijeme ležanja.

To će pomoći da se spriječi pojava hromosti kod krava tokom zime, a može se uraditi tako što će se napraviti udobnije ležeće prostirke.

Takođe, treba obratiti pažnju na trajanje muže tokom zime. Ako se krava muze dva puta dnevno i ona provede duže od sat vremena u stajanju van svog boksa, to će imati efekat na vrijeme njenog ležanja.

Jednako je važno i da su visine spoljašnji i unutrašnjih papaka iste kako bi se težina ravnomjerno rasporedila, a to se postiže redovnom korekcijom papaka. Njega papaka počinje već kod steonih junica i sprovodi se najmanje jednom godišnje. Korekciju papaka ne smije da radi nestručno lice koje nije obučeno za taj posao.

Povrede papaka koje nastaju prilikom fizičkog povrjeđivanja ili infekcija su uzrok bola i stresa, i krave uzimaju manje krme, što za rezultat ima smanjenu mliječnost. Prema istraživanjima krave koje imaju bolesne papke mogu da smanje proizvodnju mlijeka za čak 40%.

Osim toga, bolesni papci mogu da proizvedu značajne reproduktivne tegobe i da smanje životni vek krave. Zato je od vitalnog značaja raditi redovne kontrole papaka kod krava i sprovoditi mjere za njihovu njegu.

Izvor: Dairyglobal

PROČITAJTE:

Kako prasićima skratiti repove i brusiti zube

Koliko domaće životinje trebaju vode?

Ketoza krava – smanjena proizvodnja mlijeka, opadanje plodnosti, opadanje imuniteta

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI