Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePovećajte veličinu cvjetova orhideja popularnim sredstvom za kupanje!

Povećajte veličinu cvjetova orhideja popularnim sredstvom za kupanje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zbog svog zadivljujućeg cvijeta, orhideje se ubrajaju među najljepše sobne biljake

Ako želite da vam orhideja raste i potraje, potrebno je uključiti povremenu uporabu Epsom soli koja će biljci osigurati važne hranjive materije koje treba da naraste veća, zelenija s većim i šarenijim cvijećem.

Epsom ili gorka sol, koja zapravo nije sol, već mineralna materija sastavljena od magnezijuma i sulfata, ime je dobila po solani Epsom u okrugu Surrey u Engleskoj gdje je otkrivena u 17. vijeku.

Kao prirodni lijek za razna oboljenja Epsom sol koristi se već vijekovima, a zbog dobrih karakteristika primjenjuje se još u kozmetici, kućanstvu i vrtu, te za njegu orhideja. Epsom sol učinit će cvjetove većim, a lišće življim, ne uzrokujući nikakvu štetu vašoj orhideji.

Pročitajte: ORHIDEJE MOGU CVJETATI TOKOM CIJELE GODINE, SAMO MORATE ISPOŠTOVATI OVIH 9 PRAVILA

Epsom sol iznimno je korisna za održavanje i prehranu vaše orhideje. Ne samo da pomaže u proizvodnji klorofila, Epsom sol pomaže u izgradnji ćelija, pravilnoj hidrataciji i čisti orhideju od drugih soli.

ZAŠTO JE EPSOM SOL KORISNA?

Epsom ili gorka sol je vrtlarima diljem svijeta poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka. Naime, ona je zapravo hidratizirani magnezijev sulfat koji je zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila u biljkama zahvaljujući kojemu one imaju zelenu boju, a i dobro je topiva u vodi što olakšava njenu primjenu.

Budući da komercijalna đubriva za orhideje sadrže azot, kalijum i fosfor, ponekad je potrebno vašu orhideju dohraniti magnezijumom i sumporom korištenjem Epsom soli.

Najzdravije i najotpornije biljke su one koje unose upravo pravu količinu svih esencijalnih hranjivih sastojaka – od magnezija i sumpora do azota, fosfora i kalijuma. Zato je važno redovno đubriti biljke, posebno ako u njihovom tlu postoje bilo kakvi poznati nedostaci.

Pored svih ovih dobrobiti, Epsom sol pomaže u ispiranju korijena od svih naslaga soli koje su ostavile konvencionalna gnojiva.

Ovaj uobičajeni proizvod za kupanje također djeluje kao sredstvo odvraćanja od puževa i drugih vrtnih i kućnih nametnika.

Ukratko, povremena uporaba Epsom soli biljci će osigurati važne hranjive tvari koje treba da naraste veće, zelenija s većim, šarenijim cvijećem.

Postupak: Pomiješajte jednu kašiku Epsom soli u četiri litre vode,

Svakih nekoliko mjeseci tokom vegetacije koristite ovu slanu smjesu na biljkama umjesto vode. Možete je nanijeti izravno na tlo ili raspršiti na lišće biljaka radi bržeg upijanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI